Albuminas / baltymas – gyvybiškai svarbus ląstelių statybinis blokas

Kuo baltymai skiriasi nuo angliavandenių ir riebalų?

Palyginti su riebalais ir angliavandeniais, baltymai nėra svarbus energijos šaltinis, nes jie yra per daug vertingi, kad mūsų kūno būtų „sudeginti“ gaminant energiją. Tik išnaudojus organizmo cukraus atsargas, organizmas grįžta į baltymų atsargas energijai generuoti.

Kas svarbu valgant baltymus?

Baltymų yra augaliniame ir gyvūliniame maiste. Sumaniai derinant skirtingus maisto produktus su skirtingais baltymais, galima pagerinti baltymų, kaip mūsų organizmo statybinės medžiagos, pasisavinimą. Sumaniais deriniais net vegetarai gali nesunkiai aprūpinti savo organizmą pakankamai aukštos kokybės baltymais.

Baltymų virškinimas

Baltymus žmogaus organizmas gali pasisavinti tik aminorūgščių pavidalu, todėl suvartotas baltymas virškinimo metu suskaidomas į aminorūgštis.

1 g baltymų yra 4 kcal (17 kJ)

Kiek baltymų mums reikia kasdien?

Rekomendacija sveikiems suaugusiems yra:
10-20% energijos
0,8–2,0 g/kg kūno masės per dieną
(0,8 g esant mažam aktyvumui, 2,0 g esant dideliam aktyvumui)

Pavyzdys: 65 kg x 0,8 = 52 g per dieną

Baltymai, riebalai, angliavandeniai

Baltymų užduotis organizme:

  • Energijos tiekėjai (1g = 4 kcal)
  • Hormonų ir fermentų komponentai (svarbūs medžiagų apykaitai)
  • Transporto baltymai (pvz. deguonis ir riebalai)
  • Saugojimo baltymai (geležies kaupimas organizme)
  • Judėjimo baltymas (svarbus raumenų judėjimui)
  • Apsauginiai faktoriai kaip antikūnai imuninėje sistemoje
  • Nervinių impulsų perdavimas
  • Struktūriniai baltymai (sausgyslės ir raumenys = kolagenas)
Baltymai, riebalai, angliavandeniai

Kur yra baltymų?

Be mėsos, paukštienos ir žuvies, ypač vertingi baltymų šaltiniai yra: kiaušiniai, ankštiniai augalai, pienas ir pieno produktai (varškė, jogurtas, pasukos, sūris, išrūgos). Žinoma, mėsoje ir žuvyje yra daug nepakeičiamų aminorūgščių. Tačiau su didele žuvies ar mėsos porcija būtų patenkintas visas dienos baltymų poreikis. Tačiau geriau rinktis įvairius baltymų šaltinius.

Vertingi deriniai – augaliniai baltymų šaltiniai

Deriniai ir pavyzdžiai

  • Grūdų produktai, pieno produktai, kiaušinis
  1. Duona su sūriu, pienu, kiaušiniu, varške
  2. Grūdų dribsniai su pienu, jogurtu, varške
  3. Manų košė su pienu, kiaušiniu
  4. Makaronai su kiaušiniu ir sūriu (makaronų gratinas)
  5. Ryžiai su sūriu (įvairūs rizotai)
  6. Ryžiai su pienu (ryžių pudingas)
  7. Soros su sūriu, kiaušiniu
  8. Kukurūzai su sūriu, kiaušiniu (polenta, kukurūzų pica)
  • Bulvės, pieno produktai, kiaušinis
  1. Bulvės su kiaušiniu (bulvių troškinys, kepta orkaitėje, bulvių traškučiai)
  2. Bulvės su sūriu (bulvių gratinas)
  3. Bulvės su varške
  4. Bulvės su pienu (bulvių košė, troškiniai, bulvių gratinas)
  • Ankštiniai augalai, grūdų produktai, pieno produktai, kiaušinis, riešutai, sėklos
  1. Pupelių salotos su duona
  2. Žaliosios speltų salotos su žirneliais
  3. Lęšių salotos su duona
  4. Pupelių troškinys su ryžiais
  5. Lęšių kviečių troškinys

Nahrin baltymų kokteilis

Mūsų baltyminis kokteilis yra geras būdas greitai aprūpinti organizmą pakankamais aukštos kokybės baltymais ir svarbiomis amino rūgštimis. Jie greitai paruošiami ir gali būti naudojami po treniruotės, kaip sotūs pusryčiai ar užkandis.

Baltymų kokteilis tinka fitneso entuziastams ir sveikata besirūpinantiems žmonėms bei senjorams, kuriems aktualu palaikyti raumenų masę.

Vanilinis baltymų kokteilis idealiai tinka norint greitai ir ilgam laikui aprūpinti organizmą svarbiomis aminorūgštimis. Pasižymi nepakeičiamomis aminorūgštimis ir didele biologine verte. Jame esantys baltymai palaiko raumenų masės augimą. Su gardžiu vanilės skoniu iš natūralių skonių.

  • Su dideliu baltymų kiekiu ir puikaus vanilės skoniu
  • Sveikas ir sotus (užkandis) maistas
  • Idealiai tinka kaip svorio metimo kompanionas
  • Su 18 aminorūgščių

Nahrin gėrimai medžiagų apykaitai, skysčių valymui, virškinimui

Nahrin išrūgų gėrimai gerina virškinimą, greitina medžiagų apykaitą, tinka svorio metimui.

Išrūgos skatina inkstų darbą ir padeda pašalinti iš organizmo vandens perteklių. Padeda sergant reumatu, aukštu kraujospūdžiu, skatina kraujotaką ir padeda išvengti kraujagyslių kalcifikacijos.

Išrūgos palaiko žarnyno veiklą (esant lėtiniam vidurių užkietėjimui), padeda palengvinti virškinimo sutrikimus, šalina toksinus (odos problemos). Jis stimuliuoja kepenų veiklą, padeda sumažinti uždegimus (odos, gleivinių, skrandžio, žarnyno uždegimus) ir ramina nervų sistemą.

Pagrindiniai privalumai:

  • Skysčių šalinimas ir valymas
  • Teigiamas poveikis žarnyno florai
  • Skatina medžiagų apykaitą
  • Persikų (ar obuolių) skonis slepia išrūgų skonį, kurio, anot bendrų komentarų, žmonės nelabai mėgsta
  • Tinka svorio metimo mitybai
  • Odos valymo efektas
  • Bendru vertinimu gerina savijautą
  • Labai rekomenduojama vartoti nėštumo metu

Puikus kokteilis lieknėjimui ir organizmo valymui.

Loreta, klientė