Maistinių skaidulų funkcija mūsų mityboje

Kas yra maistinės skaidulos?

Maistinės skaidulos, tokios kaip celiuliozė, priklauso polisacharidams (daug cukrų – angliavandenių). Celiuliozė yra nevirškinama ir nesuteikia energijos. Tačiau dėl savo brinkinimo ji atlieka labai svarbų vaidmenį mūsų mityboje. Nevirškinami maisto komponentai sugeria vandenį, padidina tūrį ir stimuliuoja žarnyną, kad padidėtų žarnyno judėjimas.

Laikantis daug skaidulų (maistinių skaidulų) turinčios mitybos, pasisavinama daugiau vitaminų ir mineralų, bet mažiau riebalų ir energijos.

Maistinės skaidulos – vertingi pagalbininkai

  • Skatina kramtymą ir seilėtekį
  • padidina tūris skrandyje (ilgesnis sotumo jausmas)
  • padeda kontroliuoti svorį
  • Chimuso (pusiau skysta iš dalies suvirškinto maisto masė, kuri iš skrandžio per pylorinį sfinkterį patenka į dvylikapirštę žarną) sulaikymo žarnyne laikas sutrumpėja
  • sukelia vidurių užkietėjimą
  • bakterijos skaido skaidulas storojoje žarnoje
  • padidėja išmatų tūris
  • apsaugo žarnyno gleivinės ląsteles (nuo vėžio)
  • reguliuoja cukraus kiekį kraujyje
  • mažesnis cholesterolio kiekis (MTL)
  • suriša teršalus / toksines medžiagas, kurios kenkia organizmui

Teigiama, kad maistinės skaidulos stabdo daugelio ligų, tokių kaip nutukimas, gaubtinės žarnos vėžys, tulžies akmenligė, diabetas ir aterosklerozė, vystymąsi.

Skaidulos

Maisto produktai, turintys daug skaidulų

  • Grūdai ir grūdų produktai (viso grūdo miltų gaminiai, rugiai, spelta, kviečiai)
  • daržovės ir salotos (kopūstai, pankoliai, burokėliai, morkos)
  • ankštiniai augalai (žirniai, pupelės)
  • vaisiai (obuoliai, bananai, uogos)
  • džiovinti vaisiai – riešutai ir aliejinių augalų sėklos

Daug skaidulų turintys patiekalai

Skaidulos
  • Granola (su viso grūdo avižiniais dribsniais, galbūt su sėlenomis,
  • riešutais arba linų sėmenimis)
  • miežių sriuba – daržovių troškinys
  • bulvių ir daržovių gratinas
  • pilno grūdo duona su kreminiu sūriu ir šviežiomis žolelėmis
  • pilno grūdo spagečiai su lašiša

Pereikite prie daug skaidulų turinčios mitybos

Į ką reikia atsižvelgti? Palaipsniui pereikite prie daug skaidulų turinčios mitybos. Gerai kramtykite ir gerkite daug skysčių. Priešingu atveju gali atsirasti nepageidaujamas vidurių pūtimas ir vidurių užkietėjimas.

Jei norite sveikai maitintis, per dieną turėtumėte suvartoti 40 g skaidulų. Taigi kasdien valgykite rupios duonos, daržovių ir vaisių – jei įmanoma, žalius.

Naudingi Nahrin produktai: