Kaip valgyti norint numesti svorio

Tai antrasis virškinimo, mitybos ir svorio metimo serijos straipsnis.

Pirmąją dalį skaitykite čia: Virškinimas ir svorio metimas.

Subalansuota mityba yra visko pagrindas

Kaip ir visam organizmui, taip ir virškinimo sistemai, kad atsinaujintų, ją reikia nuolat aprūpinti maistinėmis medžiagomis. Kiekvieno žmogaus kūnas yra unikalus ir turi gauti tai, ko jam reikia. Kuo įvairesnis maisto pasirinkimas jūsų racione, tuo daugiau galimybių organizmui gauti maistinių medžiagų, reikalingų ląstelėms atstatyti ir atkurti.

Yra viena paprasta sveikatos išsaugojimo taisyklė: vengti rafinuotų miltinių maisto produktų, tokių kaip pyragaičiai ir pyragai, perdirbtų maisto produktų ir pusgaminių, per daug saldumynų (ypač baltojo cukraus) ir alkoholio. Visi tokie maisto produktai keičia mikroorganizmų sudėtį organizme – mikroorganizmai iš nepanaudotų baltymų aminorūgščių ir likusių toksinų išskiria anglies dvideginį.

Įvairi ir subalansuota mityba reikalauja (nebent žmogus yra vegetaras), kad ant stalo būtų atstovaujamos visos maisto grupės:

  • Vaisiai ir daržovės
  • Grūdai ir bulvės
  • Pieno produktai
  • Mėsa ir kiaušiniai
  • Pridėtiniai riebalai, įskaitant aliejines sėklas, sėklas ir riešutus

Daugiau vaisių ir daržovių, mažiau mėsos

Daugiau vaisių ir daržovių, mažiau mėsos

Vakarų šalyse, tarp jų ir Lietuvoje, per didelis gyvulinio maisto (mėsos, kiaušinių, pieno produktų) vartojimas tampa vis didesne problema, todėl augalinio maisto dalis išlieka žemiau būtinos ribos. Ypač kenksmingi yra rūkyti ir perdirbti mėsos gaminiai, kuriuose yra natrio nitratų ir nitritų, kurie organizme formuoja kancerogeninius junginius – nitrozaminus.

Geriausias augalinio ir gyvulinio maisto santykis žmogaus dienos racione turėtų būti tarp: 75-85% augalinio ir 15-25% gyvulinio maisto. Maistas tokiomis proporcijomis užtikrina, kad organizmo maisto medžiagų poreikis būtų patenkintas, medžiagų apykaita funkcionuotų nepriekaištingai, sveikata būtų tvarkinga, protiniai ir fiziniai gebėjimai realizuojami maksimaliai. (M. Zilmer ir kt.).

Jei laikomės taisyklės, kad sodo daržovės ir vaisiai, uogos, sėklos ir riešutai bei viso grūdo produktai sudaro vidutiniškai 80% raciono, taip pat pasiekiame žarnyno sveikatą ir bakterijų pusiausvyrą. Bent pusė daržovių ir vaisių turi būti valgomi žali, o kasdien turėtų būti penki skirtingų spalvų vaisiai ir daržovės (raudonos, geltonos, žalios, violetinės, baltos), nes taip užtikriname, kad maiste be vitaminų ir mineralų, būtų ir reikalingų fitonutrientų ir antioksidantų.
Nepamirškite maisto pagardinti žolelėmis. Česnakai, žalieji svogūnai, laiškiniai česnakai ypač gerai skatina virškinimą.

Mažas priminimas. Pradėdami keisti mitybą, būtinai atkreipkite dėmesį į tai, kaip kardinaliai naujasis mitybos planas skiriasi nuo dabartinio jūsų meniu. Kuo didesnis skirtumas, tuo didesnė rizika paslysti ar pakenkti sveikatai. Venkite rafinuoto ir perdirbto maisto ir valgykite daug spalvingų vaisių ir daržovių kaip sveiką pasirinkimą. Tokiu būdu aprūpinate organizmą reikalingomis maistinėmis medžiagomis ir palaikote darbingą žarnyną bei medžiagų apykaitą.

Žalios daržovės ir šaltas maistas skatina žarnyno ištuštinimą. Išimtis turi būti taikoma tiems, kas turi žarnyno dirglumą. Tokiu atveju, bent jau iš pradžių, pirmenybę reikėtų teikti garuose ir troškintoms daržovėms. Tuo pačiu maistas neturi būti per karštas, nes karštesnis nei 60 laipsnių maistas ar gėrimas pradeda erzinti stemplę ir ardo skrandžio ląsteles, kurios turi gaminti virškinimui reikalingą skrandžio rūgštį.

Naudingi maisto produktai ir veikliosios medžiagos virškinimui gerinti

Alavijas ramina jautrų virškinimą

Alavijas

Alavijas (Aloe vera, taip pat Aloe barbadensis) yra visžalis augalas, kilęs iš Arabijos pusiasalio, bet dabar auga visur atogrąžų, pusiau atogrąžų ir sausringuose klimatuose visame pasaulyje. Jau senovėje buvo žinomas stimuliuojantis augalo poveikis. Pirmoji informacija apie alaviją, kaip vaistinių savybių turintį augalą, randama Mesopotamijos molio lentelėje, datuojamoje maždaug 2100 m. pr. Kr. Tačiau alaviją plačiai naudojo ir senovės egiptiečiai (Kleopatra), Viduržemio jūros civilizacijos (Hipokratas, Aleksandras Makedonietis) ir majai, matę jį kaip grožio eliksyrą.

Gydomosios alavijo savybės buvo plačiai ištirtos.

JAV sveikatos instituto (M. Foster ir kt.) apibendrintame straipsnyje aprašomos moksliškai įrodytos alavijo savybės, kai jis naudojamas į vidų:

  • Malšina rėmenį ir padeda nuo opų be jokio šalutinio poveikio.
  • Augalo sultyse yra keletas junginių, kurie veikia kaip vidurius laisvinantys ir padeda nuo vidurių užkietėjimo. Tačiau dėl virškinimą reguliuojančių savybių sulčių gėrimas nesukelia virškinimo problemų tiems, kurių virškinimas tvarkingas.
  • Dėl savo priešuždegiminių savybių jis mažina žarnyno dirginimą.
  • Pieniškos augalo sultys mažina gliukozės kiekį kraujyje, todėl puikiai tinka diabetikams.
  • Reguliariai vartojant, sumažėja blogojo cholesterolio (MTL) ir trigliceridų kiekis kraujyje.
  • Alavijas yra daug antioksidantų ir pagerina vitaminų (tokių kaip C ir E) biologinį pasisavinimą.
  • Augaluose esantys polisacharidai didina citokinų gamybą organizme, padeda stiprinti imunitetą.

Nahrin sukūrė specialų maisto papildą Vivi Aloe žarnyno dirginimui, kurio sudėtyje yra gryno alavijo sulčių (93%), baltojo acto sulčių koncentrato, granatų sulčių ir vitamino C.

Vivi Aloe: https://nahrin.lt/produktai/alaviju-sultys-organizmui-skrandziui-virskinimui/

Labai patiko. Esu bandžiusi panašų produktą kitos firmos, bet šio gėrimo skonis žymiai geresnis, pats gėrimas daug sodresnis, skanesnis. Ir didelė talpa! Pirkčiau vėl.

Monika B.

Puikus produktas. Susireguliavo rūgštingumas. Rekomenduoju!

Laima T.

Kurkuminas (ciberžolė) malšina uždegimą

Kurkuminas, ciberžolė

Viso organizmo, įskaitant žarnyną, uždegimines reakcijas efektyviai mažina aukso geltonumo „stebuklingas vaistas“ ir „gyvybės prieskonis“ ciberžolė, gaunama iš tamsiai geltonos paprastosios ciberžolės (Curcuma longa) šaknies. Nustatyta, kad ciberžolėje esantis kurkuminas turi stiprų priešuždegiminį poveikį – didelę dalį naudingų kurkumino savybių lemia jo antioksidacinės, laisvuosius radikalus slopinančios savybės. Ajurvedos medicinoje ciberžolė buvo naudojama tūkstantmečius.

Kurkuminas ciberžolėje:

  • Palaiko virškinimą
  • Padeda palaikyti kepenų sveikatą
  • Palengvina riebalų virškinimą
  • Padidina imunitetą
  • Palaiko širdies ir kraujagyslių sistemos darbą
  • Malšina raumenų ir sąnarių skausmus
  • Turi raminamąjį poveikį nervų sistemai

Nahrin ciberžolių (kurkumino) kapsulių ciberžolės ekstrakto biologinis pasisavinimas yra beveik 40 kartų didesnis nei kitų rinkoje esanęių panašių produktų. Be to, kapsulėse yra imbiero ekstrakto, kuris taip pat malšina uždegimus ir skatina virškinimą. Maisto papildo poveikį stiprina vitaminai C ir E bei žaliosios arbatos ir pipirų (piperino) ekstraktas.

Ciberžolių (kurkumino) kapsulės: https://nahrin.lt/produktai/ciberzole-kurkuminas-40-kartu-efektyviau/

Produktas puikus, padeda.

Nijolė C.

Mano organizmas jau pajuto poveikį, nors vartoju tik dvi savaites . Tikrai rekomenduosiu kitiems.

Genovaitė G.

Mūsų organizmui reikia maistinių medžiagų, o ne maisto

Maistinės medžiagos yra universalios, t.y. vienodos visiems žmonėms- jos yra absoliučiai vienodos lietuviams, japonams, bet kam (M. Zilmer ir kt.). Organizmui reikalingos maistinės medžiagos turi būti vartojamos tinkamu santykiu: subalansuotame dienos valgiaraštyje baltymai turi suteikti 10-15%, riebalai 25-30%, o angliavandeniai 55-60% su maistu gaunamos energijos. Išimties atveju angliavandenių suvartojimas gali būti sumažintas iki 40% dienos energijos poreikio metant svorį.

Taip pat svarbu mažinti rafinuotos druskos vartojimą, nes pramoninio rafinavimo metu iš druskos pasišalina beveik 80 skirtingų mikroelementų ir svarbių makroelementų ir dėl to lieka tik natrio ir chlorido junginys – natrio chloridas. Natrio suvartojimas tikrai turėtų būti subalansuotas su maistu, kuriame gausu kalio, pavyzdžiui, bulvėmis, kviečių gemalais, riešutais, bananais ar obuoliais. Kalio ir natrio santykis normaliame maiste yra mažesnis nei 1:2, tačiau optimalus santykis būtų 5:1, taigi tikrasis kalio poreikis yra daugiau nei dešimt kartų didesnis už vidutinį suvartojamą kiekį.

Virškinimo veiklą palaiko daug vitaminų ir mineralų. Cinkas ir vitaminas B6 yra būtini parietalinėms ląstelėms, gaminančioms skrandžio rūgštį. Be to, šioms ląstelėms reikia daugiau deguonies, todėl geležies kiekis kraujyje turi būti optimalus. Pakankamas magnio ir kalcio kiekis padeda veiksmingai susitraukti ir atpalaiduoti žarnyno raumenis.

Kūnas neturėtų badauti

Esant greitam gyvenimo tempui, dažnai gali atrodyti, kad nėra kada valgyti. Tačiau svarbu, kad organizmo energijos poreikiai būtų patenkinti visą dieną. Jei dieną badaujame, galime išsiugdyti nuolatinį užkandžiavimo įprotį, o tai pavojinga, nes kasa turi nuolat gaminti insuliną, kad sumažintų cukraus kiekį kraujyje.

Taip pat kyla pavojus, kad vakarienė bus gausi, vėlyvą valandą prieš einant miegoti. Jei einame miegoti pilnu skrandžiu, tai gali sutrikdyti gilų miegą, apkrauti organus, kuriems nakties valandomis taip pat reikia poilsio.

Maitinimas turėtų padengti dienos energijos poreikį: pusryčiai 20-25%, pietūs 25-35% ir vakarienė 25-30%. Tarp didelių valgymų galite užkąsti sveikų užkandžių (iki 25% dienos energijos poreikio), pavyzdžiui, saują riešutų su obuoliu, riekelę pilno grūdo duonos su humusu ar avokadu, saują morkų su jogurto padažu. .

Badavimo pavojus

Badavimas

Noras sumažinti suvartojamo maisto kiekį ypač didelis metant svorį. Tačiau pradėdami mesti svorį turite būti atsargesni ir užtikrinti, kad organizmo maistinės medžiagos ir pagrindiniai energijos poreikiai būtų patenkinti. Taip pat mityba ir mankšta turi būti susieti, t.y. gaunamos energijos kiekis turi atitikti energijos sąnaudas.

Labai svarbu vengti maistinių medžiagų trūkumo. Todėl ir dietos metu reikia valgyti, nes per didelis badavimas sukelia jojo efektą, kai po dietos organizmas pradeda greitai atstatyti energijos ir riebalų atsargas.

Trumpalaikio badavimo metu (iki vienos dienos) organizmas energijos deficitą išsprendžia kepenų glikogeno sąskaita. Ir nors be maisto žmogus gali gyventi apie mėnesį, ilgai badaujant, kraujyje pamažu pradeda kauptis toksinės medžiagos (pvz. acetonas), sutrinka rūgščių-šarmų pusiausvyra.

Jei su maistu gaunama energija yra mažesnė už pagrindinius organizmo energijos poreikius:

  • Pakyla streso lygis
  • Atsiranda galvos skausmas ir nuovargis
  • Raumenų masė mažėja
  • Atsiranda virškinimo problemų
  • Imuninė sistema susilpnėja
  • Kyla potraukis saldumynams ir noras užkandžiauti

Ilgainiui jie pablogėja ir kyla lėtinių ligų, vitaminų ir mineralų trūkumo, virškinimo trakto mikrobiomo sunaikinimo ir kraujo pH sumažėjimo rizika.

Mūsų maiste vis mažiau vitaminų ir mineralų

Kodėl taip yra? Vitaminai yra trapios molekulės, kurias sunaikina karštis ir deguonis. Todėl kuo ilgiau maistas stovi arba kuo daugiau kaitinamas ar apdorojamas, tuo mažiau jame yra vitaminų. Tačiau maiste esantys mineralai sunaikinami dėl per didelio rafinavimo, pavyzdžiui, gaminant baltąjį cukrų, ryžius ir miltus, prarandama beveik 90 % šiuose maisto produktuose esančių mineralų.

Plačiai paplitusi žemės ūkio praktika sukūrė situaciją, kai vaisiuose, kuriuose gausu vitaminų, gali trūkti daugelio būtinų maistinių medžiagų. Dideliuose laukuose laikui bėgant dirvožemis netenka mineralinių medžiagų, nes augalai jas pasisavina, todėl ūkininkai į dirvą įpila mineralinių trąšų, daugiausia susidedančių iš azoto, fosfatų ir kalio. Tačiau tuo pat metu visų kitų žmogaus organizmui reikalingų mineralų dirvožemyje lieka vis mažiau. Taip pat daugelis parduotuvėse parduodamų vaisių buvo nuskinti dar tikrai neprinokę arba buvo laikomi per ilgai.

Todėl vis svarbiau, kad maistas būtų šviežias, švarus ir kokybiškas, pageidautina iš ekologinio ūkininkavimo ar smulkiųjų ūkininkų.

Helsinkio universiteto botanikos profesorė Sinikka Piippo priėjo prie išvados, kad šiais laikais be maisto mums tikrai reikia maisto papildų: „Negalime gyventi visiškai be streso ir be paveldimų veiksnių. Žemė taip pat laikui bėgant buvo nuskurdinta ir apnuodyta, todėl augalų ir gyvūnų maiste nebėra visų jų gerovei būtinų elementų“.

Nahrin sukūrė maisto papildą BASICO tiek miltelių, kuriuos galima ištirpinti vandenyje ar sultyse, tiek tablečių pavidalu, kurias patogu nešiotis. Basico yra subalansuotas organizmui reikalingas kalcio, magnio, kalio, seleno, geležies, cinko, mangano ir vario kiekis. Miltelius taip pat galima sėkmingai derinti su kitais Nahrin maisto papildais, tokiais kaip persikų išrūgų gėrimas ar NahroFit Vanilinio gėrimo milteliai su pieno baltymais, vitaminais ir mineralais.

Patiko, savijauta pagerėjo jau po kokios savaitės.

Kristina apie Basico maisto papildą milteliais

Vyro skrandžio rūgštingumas pradingo jau po pirmo mėn vartojimo.

Asta G. a apie Basico maisto papildą milteliais

Mažas priminimas. Vitaminų ir mineralų trūkumas gali sukelti poreikį smaližiauti ir užkandžiauti, norą valgyti daug energijos ir riebalų turintį maistą. Todėl kūnui badauti negalima! Jei vartojate maisto papildus, kuriuose yra vitaminų ir mineralų, juos reikia gerti valgio metu, kad jie geriau pasisavintų. Atsiminkite: jei nuolat trokštate saldaus ar riebaus maisto, tai yra tikras ženklas, kad jūsų organizmui reikia pertraukos nuo tam tikrų maisto produktų.

Naudingi riebalai

omega-3 riebalų rūgštys

Nepakeičiamos riebalų rūgštys yra būtinos ir naudingos sveikatai, t.y. riebalai, kurių organizmas pats negamina, todėl jų turime gauti su maistu. Tokių riebalų rūgščių gausu sėklose ir riešutuose, avokaduose ir alyvuogėse, augaliniame šalto spaudimo aliejuje ir šalto vandens žuvyse.


Ypač svarbios yra omega-3 riebalų rūgštys, kurios padeda normalizuoti riebalų apykaitą, skatina cholesterolio pertekliaus pašalinimą iš organizmo, palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą bei mažina uždegimus (R. DeCaterina ir kt., 2001). Omega-3 riebalai taip pat „sutepa“ smegenų „sraigtelius“, o palaikydami smegenų darbą yra naudingi atminčiai.

Svarbu nepamiršti, kad organizmui reikia omega-3 riebalų rūgščių tinkamu santykiu su omega-6 riebalų rūgštimis. Šiandieninėje mityboje šių riebalų rūgščių pusiausvyra pasislinko omega-6 naudai tiek, kad tai jau nebenaudinga sveikatai, nes per didelis omega-6 vartojimas skatina uždegiminius procesus organizme. Omega-6 riebalų rūgščių dideli kiekiai randami perdirbtuose augaliniuose aliejuose, tokiuose kaip sojų, saulėgrąžų ir kukurūzų aliejai. Geriausias omega-6 ir omega-3 santykis maiste yra 2:1, tačiau net ir 4:1 santykis rimtų problemų nesukelia (M. Zilmer ir kt.). Tačiau daugelyje jau paruoštų produktų, pavyzdžiui, bulvių traškučiuose, šis santykis gali siekti iki 25:1.

Maistas, kuriame gausu natūralių sočiųjų riebalų, pavyzdžiui, sviestas, mėsa, sūris ir kokosų aliejus, nekenkia sveikatai, tačiau šiuos riebalus reikia vartoti saikingai.

Kokie riebalai yra kenksmingi?

Blogiausi riebalai yra transriebalų rūgštys, arba pažeisti riebalai, kurie susidaro kepant ir apdorojant maistą. Transriebalai plačiai naudojami maisto produktų galiojimo laikui pailginti. Jų yra margarinuose, taip pat visuose paruoštuose maisto produktuose, kuriuose yra hidrintų augalinių riebalų. Parduotuvės lentynoje galima palikti ir paruoštus patiekalus su mažu riebalų kiekiu, nes dažniausiai juose esantys riebalai buvo pakeisti įvairiais priedais, dažniausiai saldikliais.

Kalbėdami apie riebalus, turime kalbėti ir apie cholesterolį. Cholesterolis, kurio visi taip bijojo, priklauso į riebalus panašių junginių grupei. Pats cholesterolis yra būtinas organizmui, pavyzdžiui, slopinti uždegimus, o jei jo nepakanka su maistu (maistas suteikia vidutiniškai 20-30%), organizmas jį sintetina pats. Tačiau jei cholesterolio kiekis kraujyje padidėjo, reikėtų mažinti sočiųjų riebalų vartojimą, tačiau didinti omega-3 riebalų rūgščių ir skaidulų vartojimą (A. Swan).

NahroFit Vanilinio gėrimo milteliai tampa aukštos kokybės gėrimu, kuriame yra vertingų nepakeičiamųjų riebalų rūgščių, polinesočiųjų riebalų rūgščių (kukurūzų gemalų aliejus), tiek omega-3 riebalų rūgščių EPA ir DHR (žuvų taukai). Šios riebalų rūgštys turi veiksmingą priešuždegiminį ir cholesterolio kiekį mažinantį poveikį. Gėrimas turi daug pieno baltymų, jame gausu vitaminų ir mineralų (įskaitant kalį, kalcį ir magnį). Nahrofit gėrimas – lengvai virškinamas gėrimas lieknėjantiems, sportuojantiems ir vyresnio amžiaus žmonėms kaip nekaloringas valgio pakaitalas: 1 porcijoje arba 200 ml gėrimo Nahrofit yra apie 170 kcal. Jis ypač veiksmingas kaip vakarienės pakaitalas, taip pat tinka kaip sveikas užkandis biuro darbuotojams. Milteliai idealiai tinka ledams ir pieno kokteiliams gaminti, juos galima dėti į rytinius vaisių ir uogų kokteilius.

Labai skanus ir naudingas kokteilis po sporto.

Asta G.

Nahrin Omega-3 kapsulėse yra kontroliuojami gryni žuvų taukai, kuriuose yra daug vertingų omega-3 riebalų rūgščių, taip pat gyvybiškai svarbaus mineralo seleno, kuris apsaugo ląsteles ir palaiko širdies ir kraujagyslių bei imuninę sistemą.

Sumažėjo kraujospūdis, galūnių šalimas, pagražėjo veido oda.

Danutė

Baigiant mitybos temą, Sinikka Piippo mintis: „Šiandien žmonėms labiau gresia persivalgymas. Tyrimai parodė, kad daugelis gyvūnų gyvena sveikiau ir dažnai ilgiau, kai gauna ribotą kalorijų kiekį. Jie mažiau kenčia nuo su amžiumi susijusių ligų, geriau funkcionuoja jų nervų mitochondrijos, mažiau pažeidžiama DNR. Gali būti, kad mažesnis kalorijų kiekis sumažina ir ląstelių oksidacinį stresą. Tai taip pat gali suaktyvinti imuninę sistemą“.

Mūsų organizmui reikia vandens

Be vandens žmogus gali gyventi tik 4-7 dienas. Visoms kūno ląstelėms, audiniams ir jungiamiesiems audiniams reikia vandens. Vanduo priverčia sąnarius „sklandžiau“ judėti, dalyvauja jutimo organų darbe. Šiluma gaminama raumenyse naudojant vandenį, o vanduo padeda palaikyti kūno temperatūrą, nes padeda atvėsinti kūną prakaituojant. Limfinei sistemai taip pat reikalingas skysčių judėjimas organizme, kad ji tinkamai funkcionuotų: vanduo skiedžia ir pašalina iš organizmo dirginančias ir kenksmingas medžiagas.

Tuo pačiu vanduo yra svarbus komponentas, kuris, sudrėkindamas ekskrementus, padeda jiems lengviau išeiti ir iš virškinamojo trakto pasisavinti maistines medžiagas. Iš plonosios žarnos organizmas per parą vidutiniškai pasisavina 8,5 litro skysčio, o iš storosios žarnos – 0,4 litro skysčio per parą: taip žarnyne užtikrinamas vandens ir jonų balansas.
Svarbų vaidmenį atlieka ir maisto kramtymas: seilėse yra maždaug 98% vandens, todėl pirmoji taisyklė – maistą kramtyti kruopščiai ir neskubėti valgant.

Kiek vandens gerti?

vanduo

Vandens poreikis priklauso nuo sveikatos būklės, amžiaus, gyvenimo būdo ir daugelio kitų faktorių. Didelę dalį reikiamo vandens kiekio gauname iš maisto, pavyzdžiui, sriubų, košių, sultingų vaisių ir daržovių. Apskritai 70 kg sveriančiam žmogui per parą reikia 2,8 litro skysčių, o didelė jo dalis galėtų būti grynas vanduo. Per dieną reikėtų išgerti bent 3-4 stiklines vandens.

Gryną vandenį galima sėkmingai gardinti agurko ar kivio griežinėliais arba šviežiomis mėtomis. Su maistu patartina gerti parūgštintą vandenį, pagardintą, pavyzdžiui, citrina, rabarbarais, spanguolėmis ar bruknėmis, nes rūgštus vanduo skatina maisto virškinimą. Tačiau valgant skystą maistą, pavyzdžiui, sriubas, valgio metu nereikia gerti papildomo vandens.

Vandenį iš dalies galima pakeisti švelniomis žolelių arbatomis, kurias rekomenduojama gerti 15 minučių prieš valgį, kad suaktyvėtų skrandžio gleivinė ir suaktyvėtų virškinimo sistema.

Natūralūs mineraliniai vandenys taip pat yra naudingi, tačiau jie neturėtų būti per daug gazuoti, o kasdieniniam vartojimui reikia atsižvelgti į tai, kad natūraliuose mineraliniuose vandenyse yra druskos. Ryte išgerta pilna stiklinė gazuoto mineralinio vandens skatina žarnyno ištuštinimą ir maistinių medžiagų bei vandens pasisavinimą.
Norint efektyviai išvalyti organizmą, per dieną rekomenduojama kas kiek laiko išgerti gurkšnį vandens – jei vis tiek jaučiate troškulį, tai ženklas, kad organizmas pradėjo valytis.

Kavos mėgėjams

Kava, juodoji arbata, saldūs gazuoti gėrimai ir alkoholis šalina vandenį iš organizmo. Taigi, norėdami kompensuoti, turėtumėte gerti tokį patį kiekį gryno vandens.

Kavos mėgėjams patariama riboti kavos suvartojimą, tačiau šiandien akivaizdu, kad kavos poveikis nėra toks žalingas ar pavojingas, kaip manyta anksčiau, todėl visiškai atsisakyti šio gėrimo nereikia. Tyrimais įrodyta, kad reguliariai geriant kavą organizmas sukuria tam tikrą atsparumą, o kavos puodelis kiekvieną rytą reikšmingos įtakos kraujospūdžiui neturi (S. Siegel ir kt., 2003). Tačiau, praleidus įprastą puodelį, gali išsivystyti tam tikra priklausomybė, kuri pasireiškia bloga savijauta, vangumu ir irzlumu.

Dehidratacija ir patinimas

Deja, daugelis iš mūsų negeria pakankamai vandens arba dažnai pasirenkame netinkamus gėrimus. Rankų, pėdų ar paakių patinimas taip pat gali būti ženklas, kad organizmas yra dehidratuotas, tai yra, organizmas bet kokia kaina bando išlaikyti tai, ko jam reikia. Šiais laikais sėdimas darbas yra vis dažnesnis, todėl žmonės juda daug mažiau nei anksčiau. Tai lėtina vidaus organų, įskaitant inkstus, darbą, daro spaudimą širdies ir kraujagyslių sistemai. Taigi, svarbu karts nuo karto atsikratyti organizme susikaupusio vandens pertekliaus ir paskatinti inkstus, kad padidėtų šlapimo gamyba, kurios metu iš organizmo pasišalina kenksmingi toksinai.

Mažas priminimas. Vanduo yra gyvybiškai svarbus, nes jo reikia, kad visi jo organai ir funkcijos veiktų. Vandenį rekomenduojama gerti tarp valgymų – kai nevyksta virškinimo procesas. Potraukį gali sukelti ir dehidratacija, todėl užuot siekę užkandžio, pirmiausia išgerkite kelis gurkšnius vandens.

Stambiavaisis dygliuotasis kaktusas arba kaktusinė kriaušė

Opuntia ficus-indica lotyniškas pavadinimas kilęs iš Meksikos, kur augalo stiebai ir kriaušės formos smailūs vaisiai buvo naudojami medicinoje šimtmečius.

Stambiavaisė opuncija:

Stambiavaisis dygliuotasis kaktusas
  • Pasižymi diuretikų ir detoksikuojančiu poveikiu.
  • Kartu su sveika mityba, reikiamu vandens kiekiu ir mankšta padeda pašalinti iš organizmo toksinus ir vandens perteklių, nepašalinant iš organizmo per daug naudingų mineralų.
  • Tai stiprus antioksidantas dėl didelio betalaino kiekio. Betalainai, kurių taip pat yra, pavyzdžiui, burokėliuose, yra trečioji augalų pigmentų grupė šalia antocianidų ir karotinoidų. Iš betalainų didžiausią biologinį prieinamumą turi kaktuso kriaušėse esantis pigmentas indikaksantinas.

Tyrimai parodė, kad dygliuotųjų kriaušių ekstraktas:

  • Stiprina šlapimo išsiskyrimą per inkstus ir sumažina vandens pertekliaus kiekį organizme.
  • Sumažina pėdų, kulkšnių ir kojų patinimą bei mažina kojų sunkumą.
  • Padeda sumažinti riebalų susidarymą organizme ir padeda numesti svorio.
  • Skirtingai nuo kitų diuretikų, jis neturi neigiamo poveikio kraujospūdžiui ar mineralų balansui.

Nahrin sukūrė specialų Affiline gėrimą, kuris lengvai tirpsta vandenyje, kad pašalintų vandens perteklių iš organizmo ir sumažintų patinimą. Affiline tiesiogine prasme moko gerti vandenį: 24 ml koncentrato reikia ištirpinti 1,5 litro vandens ir išgerti per dieną. Produkto sudėtyje yra rūgščių vyšnių ir šeivamedžio uogų sulčių, dilgėlių ir beržo lapų, kiaulpienių, artišokų ir dygliuotųjų kriaušių vaisių ekstrakto. Toks derinys palaiko inkstų darbą, padeda pašalinti iš organizmo toksinus ir atliekas, padeda numesti svorio.

Affiliate gėrimas: https://nahrin.lt/produktai/vandens-balansas-patinimas/

Patiko šis gėrimas, labai skanus ir veiksmingas. Rekomenduoju visiems, kuriems kaupiasi organizme skysčiai ir turi problemų su virškinimu.

Ingrida J.

Džiaugiuosi jį atradusi, skysčiai greičiau pasišalina iš kūno.

Raimonda

Virškinimo problemos ir kas padeda

Virškinimo trakto sutrikimų atveju natūralios priemonės dažnai būna naudingesnės nei vaistai. Tokiems rūpesčiams sumažinti dažnai pakanka pakeisti gyvenimo būdą ir mitybos įpročius, taip pat reikėtų stebėti, kurie maisto produktai sukelia diskomfortą, o kurie ne.

Spazmai ir pilvo pūtimas

Pilvo pūtimą sukelia žarnyne susikaupusios dujos, kai maistas nėra tinkamai virškinamas ir kartu išsiskiria dujos. Gali būti neaiškus pilnumo jausmas ir pykinimas, veržimas, deginantis skausmas ir mėšlungis. Net paprastas persivalgymas, tuščias skrandis ar stresas gali sukelti skrandžio skausmą.

Pieno produktai, bananai ir abrikosai, taip pat džiovinti vaisiai, daržovės, pavyzdžiui, pupelės, salierai, svogūnai ir morkos skatina vidurių pūtimą. Kepiniai, bulvės, baklažanai ir citrusiniai vaisiai taip pat gali skatinti vidurių pūtimą. Žuvis ir paukštiena paprastai nesukelia pilvo pūtimo; iš daržovių agurkai, cukinijos, brokoliai, avokadai ir pomidorai.

Atpalaiduojančiai ir spazmus mažinantys vaistiniai augalai yra isopas, ramunėlės, pelynai, kmynai, melisos, viržių smėlio arbata, petražolės, mėtos, raudonėliai, liepų žiedai, šalavijų ir krapų sėklos.

Iš Nahrin maisto papildų Aloe Vivi padeda sumažinti žarnyno ir skrandžio dirginimą. Artišokų gėrimas ir kapsulės gali padėti persivalgius ir po gausaus valgio. Artišoko-imbiero tabletės padeda pagerinti pykinimo jausmą, ypač sergant jūros liga, lydinčia keliones ir sutrikus virškinimui.

Viduriavimas

Viduriavimą dažniausiai sukelia bakterijos arba virusinė infekcija, tačiau gali būti kalti ir žarnyno parazitai, apsinuodijimas maistu ar per didelis skaidulų suvartojimas. Tai gali būti ir rimtesnė liga, todėl, jei viduriavimas tęsiasi ilgai ir jį lydi svorio kritimas, būtinai reikia kreiptis į gydytoją.

Esant ūminiam viduriavimui, reikėtų vengti šviežios duonos ir duonos gaminių, riebaus maisto (ypač mėsos), žirnių, pupelių, svogūnų, kopūstų, šparagų ir grybų. Reikėtų atsisakyti saldumynų, kavos ir saldžių gazuotų gėrimų bei pieno. Būtinai reikėtų sumažinti druskos ir prieskonių vartojimą, o maistą gardinti žaliomis žolelėmis.

Pirmenybė turėtų būti teikiama džiovintų vaisių, bananų, ryžių ir manų kruopų košei. Ananasų sultys taip pat palengvina viduriavimą. Vaistiniai augalai, padedantys nuo viduriavimo, yra krienai, katžolė, gyslotis, ramunėlės, jonažolė, šalavijas.

Vidurių užkietėjimas

Vidurių užkietėjimas gali pasireikšti sergant daugeliu ligų, tačiau tai gali būti ir tik praeinantis simptomas, rodantis sutrikusią žarnyno veiklą. Net ir vyresniame amžiuje mūsų virškinimas sulėtėja ir tai gali lydėti vidurių užkietėjimas. Vidurių užkietėjimas dažnai atsiranda, kai geriate mažai skysčių ir valgote daug mėsos. Jei ilgai nejudėsite ir netinkamai valgysite, tai gali baigtis lėtiniu vidurių užkietėjimu.

Kai kurie vaistai taip pat gali sukelti vidurių užkietėjimą, pavyzdžiui, diuretikai, skausmą malšinantys vaistai ir raminamieji. Jei vidurių užkietėjimas atsiranda dėl vaistų vartojimo, būtinai turite pasikonsultuoti su gydytoju.
Užkietėjus viduriams būtinai reikia vengti jį skatinančio maisto, pavyzdžiui, rafinuotų miltų gaminių bei manų kruopų ir ryžių.

Labai svarbu atsiminti, kad šaltas maistas labiau skatina žarnyno ištuštėjimą. Todėl reikėtų valgyti daug žalių daržovių ir vaisių, tokių kaip cukinijos, persikai ir kriaušės, taip pat ląstelienos turtingų pilno grūdo produktų. Taip pat naudinga valgyti linų sėmenis (lengvai sumaltas), kad suaktyvėtų virškinimo veikla. Į košę rekomenduojama įmaišyti kviečių sėlenų. Medus, razinos, riešutai ir migdolai bei džiovintos slyvos puikiai tinka.

Virškinimą gerina krapai, bazilikas, krienai, petražolės, mėtos, raudonėliai, šalavijas, čiobreliai. Virškinimą skatina ir prieskoniai: kajeno pipirai, cinamonas, kardamonas, karis ir ciberžolė, kalendra, kmynai, lauro lapai, juodieji pipirai, gvazdikėliai, garstyčių sėklos ir kmynai.

Tarp Nahrin maisto papildų persikų gėrimo milteliai yra puikus pagalbininkas nuo lėtinio vidurių užkietėjimo. Žarnyno mikroflorai subalansuoti rekomenduojame kursą su probiotikų kompleksu. Ciberžolės kapsulės taip pat normalizuoja virškinimo veiklą ir efektyviai palaiko virškinimą.

Maisto papildai virškinimui palaikyti ir svorio metimui

Nahrin produktų asortimente rasite daugybę produktų, kurie gerina virškinimą ir padeda numesti svorio.

Nahrin produktai sujungia geriausias liaudies medicinos žinias, gamtos galią ir šiuolaikinį mokslą, kad sukurtų įrodytus veiksmingus, švarius ir tvariai pagamintus maisto papildus, kurie palaiko jūsų sveiką ir aktyvų gyvenimą. Garantuota šveicariška kokybė jūsų ir jūsų šeimos sveikatai.

Nahrin el. parduotuvėje esantys maisto papildai virškinimui čia.

Naudota literatūra
Mihkel Zilmer, Urmas Kokassaar, Anne Lill, Normalus valgymas. Avita, 2015, 2019 m.
Aive Luigela, Sveikai ir protingai
maitinkitės, Varrak, 2007 m.
Aive Luigela, Sveikatos kulinarijos knyga. Varrakas, 2011 m.
Sinikka Piippo, Maistas protui. Varrakas, 2016 m.