Sveikos ir sąmoningos mitybos patarimai

Subalansuota ir sąmoninga mityba yra sveikos gyvensenos dalis. Ji aprūpina organizmą energija, gyvybiškai svarbiomis ir apsauginėmis medžiagomis, skatina fizinę gerovę ir padeda išvengti ligų.

Daugumai žmonių valgymas yra ne bejausmis būtinų maistinių medžiagų tiekimas, o jausmingas, socialinis įvykis. Malonumas ir gyvenimo džiaugsmas turi didelę įtaką sveikai gyvensenai, nes yra atsipalaidavimo, bendravimo ir mainų su kitais dalis. Maistu dažnai norime pasiekti daugiau nei tik patenkinti apetitą.

8 patarimai, kaip optimizuoti mitybos įpročius:

Kasdieniame gyvenime pasitaiko situacijų, kai elgiamės nesąmoningai arba iš įpročio. Žinoma, tai galioja ir mūsų mitybos įpročiams. Ypač stresinėse situacijose, kai esame pervargę, iš nuobodulio, pykčio ar nusivylimo daugelis žmonių yra linkę subalansuoti savo jausmus maistu. Tokiose situacijose dažniausiai naudojamas maistas, kuriame yra daug cukraus ir riebalų. Galiausiai suvartojama daugiau kalorijų, nei organizmui reikia, o tai skatina riebalinio audinio susidarymą. Naudodamiesi keliais paprastais patarimais ir gudrybėmis galite optimizuoti savo mitybos įpročius:

  1. Neikite apsipirkti alkani
  2. Niekada nevalgykite pagrindinių patiekalų be daržovių
  3. Rinkitės sveikus užkandžius
  4. Reguliariai gerkite (nesaldaus gėrimo)
  5. Ne daugiau kaip 1 riebus komponentas per valgį
  6. Viso grūdo duona vietoj kruasanų ar kitų bandelių
  7. Pakeiskite dešreles liesa mėsa
  8. Pirmenybę teikite neriebiems desertams, tokiems kaip vaisių salotos, šerbetas ar varškės desertas
Maisto piramidė

Maisto piramidė

Maisto piramidė yra subalansuotos mišrios mitybos pagrindas. Siekiant užtikrinti jūsų poreikius atitinkantį energijos, maistinių medžiagų ir apsauginių medžiagų tiekimą, žemesnių piramidės lygių maisto produktus reikia valgyti didesniais kiekiais, o tie iš viršutinių lygių turėtų būti valgomi mažesniais kiekiais. Maisto produktų derinimas tinkamomis proporcijomis užtikrina subalansuotą mitybą.

Subalansuota mityba

Subalansuotas pagrindinis valgis (pusryčiai, pietūs ir vakarienė) idealiu atveju susideda iš trijų pagrindinių komponentų:

  • Angliavandeniai kaip garnyras su krakmolu, pavyzdžiui, duona, bulvės, makaronai, ankštiniai augalai, ryžiai ar kitų rūšių grūdai
  • Baltymų tiekėjai, tokie kaip mėsa, žuvis, kiaušiniai, pieno produktai, tofu ar kiti mėsos pakaitalai
  • Daržovės, salotos, vaisiai
Subalansuota mityba

Viena vertus, paveikslėlio lėkštės turinys rodo maisto produktus, kurie sudaro visavertį patiekalą. Kita vertus, tai rodo santykį, kuriuo kiekvienas iš šių maisto produktų turėtų būti dedamas į lėkštę, kad maistas būtų subalansuotas.

Maždaug 2/5 lėkštės turėtų būti užpildyta daržovėmis, salotomis ar vaisiais, o 2/5 – krakmolingais garnyrais, tokiais kaip bulvės, grūdiniai produktai ar ankštinės daržovės. Baltymų tiekėjai turėtų sudaryti 1/5 lėkštės. Žinoma, tai priklauso nuo maisto rūšies ir individualių poreikių (fizinio aktyvumo, lyties, dydžio).

Vandens gėrimas

Vanduo

Vanduo yra puikus troškulio malšintojas. Jis yra nekaloringas, be cukraus, švarus ir prieinamas beveik visur. Rekomenduojama išgerti 4-5 stiklines per dieną.

Daržovės ir vaisiai

Daržovių ir vaisių valgymas

Turėtume mėgautis skirtingų spalvų daržovėmis ir vaisiais, nes kiekviena daržovė ir vaisius turi savų vertingų ingredientų ir gali būti naudojami įvairiai . Visų pirma pirmenybę turėtume teikti regioninėms ir sezoninėms daržovėms ir vaisiams.

Valgykite reguliariai

Reguliarus valgymas

Reguliariai per dieną paskirstytas maistas skatina darbingumą ir koncentraciją. Pusryčių užkandžiai ir popietiniai užkandžiai papildo pagrindinius patiekalus ir gali užkirsti kelią nuolatiniam užkandžiavimui.

Sąmoninga mityba

Mėgaukitės visais pojūčiais

Vienas iš svarbiausių dalykų yra skirti laiko pavalgyti ir valgyti kartu kuo dažniau – nes taip skaniau ir skatinamas džiaugsmas bei malonumas prie stalo.

Sveika mityba su Nahrin

Stengiamės iki minimumo sumažinti Nahrin produktų riebalų, druskos ir cukraus kiekį. Dėl gamtos saugojimo palmių aliejaus iš viso nenaudojame. Kai tik įmanoma, taip pat nenaudojame priedų, konservantų ir dažiklių. Be to, daugelis produktų yra veganiški, be laktozės, be glitimo ir be glutamato. Sužinokite daugiau mūsų el. parduotuvėje.