Virškinimas ir svorio metimas

Virškinimas ir svorio metimas

Paprastai mes žadame sulieknėti du kartus per metus: per Naujuosius, kai keliame tikslus naujiems metams, ir pavasarį, kai artėja vasara, plonesnius drabužius reikia išimti iš spintos ir artėja paplūdimio sezonas. Siekiant numesti svorio, nereikėtų pamiršti ir psichinės bei fizinės sveikatos, kurios palaikymas atlieka svarbų vaidmenį žarnyno veiklai ir virškinimo palaikymui. Tinkamas virškinimas, pagrįstas tinkama mityba ir pakankamu judėjimu (fizine veikla), yra vienas iš svorio metimo pagrindų.

Svorio metimas – tai ne tik numesti kilogramai, o ilgalaikis procesas, reikalaujantis keisti gyvenimo būdą. Visko pagrindas – aktyvus gyvenimo būdas ir besikeičiantys mitybos įpročiai. Norint numesti svorio, reikia laiko, o tam, kad organizmas priprastų prie naujo maisto pasirinkimo ir mankštos įpročių, reikia mažiausiai trijų keturių mėnesių, kad pasiektų pirmuosius nuolatinius rezultatus. Tai darant svarbu pradėti iš lėto, žingsnis po žingsnio ir išsikelti sau nedidelius tikslus: su kiekvienu menkiausiu pasiekimu patiriame sėkmės jausmą, kuris suteikia pasitenkinimo jausmą ir skatina žengti tolesnius žingsnius. Kai pamažu gerėja savijauta, patenkame į vadinamąjį teigiamą užburtą ratą – spiralę, kuri veda vis aukštyn. Todėl atminkite, kad palaikant sveikatą ir lieknėjant svarbu teigiama nuotaika ir džiugus požiūris į aplinką, mokėjimas vertinti ir džiaugtis gyvenimu.

Žarnyno sveikata

Virškinimo kanalas, kuris prasideda burnoje ir baigiasi tiesiojoje žarnoje, yra beveik dešimties metrų ilgio ir juo praeina visas suvalgytas maistas. Virškinimo kanale maistas suskaidomas, organizmas pasisavina tai, ko reikia, o per tiesiąją žarną pasišalina atliekos. Tinkamas maisto virškinimas yra gyvybiškai svarbus, nes maistas suteikia energijos, reikalingos kasdieniam gyvenimui. Tuo atveju, jei su virškinimu kažkas netvarkoje, reikia turėti omenyje, kad žarnyno gijimui reikia laiko. Pavyzdžiui, mūsų oda atsinaujina kas dvidešimt dienų, tačiau žarnynui tai padaryti reikia iki ketverių metų.

Virškinimo problemų požymiai

Jei jaučiamas pilvo pūtimas ir dujų susidarymas, kurį gali lydėti pilvo skausmai, nuolatinis ar protarpinis vidurių užkietėjimas ar viduriavimas – tai požymiai, kad su virškinimu viskas ne taip. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į iš pažiūros ne tokias svarbias apraiškas, ypač jei jos pradeda trukdyti kasdieniam gyvenimui. Svarbu atsiminti, kad virškinimo ligų nebuvimas nereiškia problemų nebuvimo. Žarnyno nusilpimas ir virškinimo sutrikimai taip pat gali rodyti netiesiogines sveikatos problemas, tokias kaip lėtinis nuovargis, sumažėjęs organizmo atsparumas ir dažni peršalimai, taip pat atminties sutrikimas, nuotaikų kaita, per didelis dirglumas ir depresija.

Virškinimo veiklos klausimynas

Atsakydami į šiuos klausimus galite patikrinti, kaip veikia jūsų virškinimo sistema.

Ar jūs:

  • Ar dažnai skauda skrandį, nevirškina?
  • Per didelis arba blogai kvepiantis vidurių pūtimas?
  • Tuštinatės mažiau nei vieną kartą per dieną?
  • Būtina atlikti tempimo pratimus sėdint?
  • Išmatos yra gausios arba nemalonus kvapas?
  • Dažnas viduriavimas ar laisvos išmatos?
  • Turite sveikatos sutrikimų, susijusių su imunitetu, pavyzdžiui, dažnos infekcinės ligos?
  • Turite uždegiminių reakcijų, tokių kaip egzema ar astma?
  • Išsipūtęs pilvas ir (arba) patinę akys ar veidas?

Taip pat: ar per pastaruosius penkerius metus daugiau nei du kartus teko atlikti antibiotikų kursą?
Jei „taip“ atsakėte daugiau nei penkis kartus, tikėtina, kad su jūsų virškinimu viskas ne taip. (P. Holfordas, D. Colsonas, 2008 m.)

Neverta rūpintis virškinimu, jei nėra trikdančių virškinimo problemų, normali žarnyno peristaltika ir tinkamai susiformavusios išmatos, stiprus organizmo atsparumas, užtenka energijos kasdienei veiklai.

Mažas priminimas. Virškinimo problemų karts nuo karto turi kiekvienas, tačiau jei jos užsitęsia ir pradeda trukdyti kasdieniam gyvenimui, o be to, jaučiamas nuovargis ar sveikatos sutrikimai, kurių anksčiau nebuvo, norint sužinoti daugiau, reikia kreiptis į gydytoją.

Natūralios veikliosios medžiagos, naudingos virškinimui

Mate arbata (yerba mate)

Matės arbata greitina medžiagų apykaitą, o tyrimais nustatyta, kad geriant matę mažėja ir kūno riebalų procentas, ir juosmens bei klubų apimties santykis (S-Y. Kim ir kt., 2015). Be to, arbata padidina atsparumą esant protiniam ir fiziniam nuovargiui.

Mate arbata
  • Matės arbatą nuo seno vartojo Brazilijos, Argentinos ir Paragvajaus vietiniai gyventojai, ji laikoma kelių Pietų Amerikos šalių nacionaliniu gėrimu.
  • Kartu su kava, kakava ir arbata mate yra vienas svarbiausių kofeino šaltinių (beje, klaidingai dar vadinamas mateinu)
  • Ji naudojama visoje Pietų Amerikoje kaip vaistinis augalas – kaip tonikas, diuretikas (vandens išvarytojas) ir stimuliatorius, mažinantis nuovargį ir apetitą bei palaikantis virškinimo sistemą (metabolizmo stiprintuvas).
  • Brazilijoje mate vartojama kaip nervų sistemos ir raumenų stimuliatorius, esant virškinimo problemų (dėl joje esančių karčiųjų medžiagų), inkstų dieglių, neuralgijos, depresijos, nuovargio ir nutukimo.

Ananasas

Ananasai mažina patinimą.

Ananasas
  • Unikalias ananaso augalo stiebo savybes lemia bromelainas – fermentas, kuris palengvina baltymų virškinimą, turi priešuždegiminį poveikį ir padeda pašalinti iš organizmo skysčių perteklių.
  • Bromelainas turi fibrinolizinį poveikį, o tai reiškia, kad jis skatina fibrino skaidymą. Pažeidus kraujagyslių sieneles susidaro fibrinai, kurie lėtina kraujotaką, sukelia patinimą. Kadangi fibrinas yra baltymas, bromelainas padeda jį suskaidyti, o tai savo ruožtu pagerina kraujotaką, todėl mažina patinimą ir kraujo krešulių riziką.
  • Bromelainas gerina kraujotaką ir padeda sumažinti patinimą esant kraujotakos sutrikimams.

Chromas

Chromas padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje.

  • Chromas yra būtinas mineralas. Daugiausia chromo turinčių maisto produktų yra, pavyzdžiui, alaus mielėse, kepenyse, sveikuose grūduose ir ropėse.
  • Chromas svarbus visiems, turintiems svorio problemų, nes jis vaidina svarbų vaidmenį cukrų ir angliavandenių apykaitoje. Tai yra „gliukozės tolerancijos faktoriaus“, kuris suriša insuliną ir sustiprina jo hormoninį poveikį, dalis.
  • Chromas ne tik reguliuoja gliukozės metabolizmą, bet ir turi cholesterolio kiekį mažinantį poveikį.

Inulinas

Prebiotikai, gerinantys žarnyno mikroflorą:

  • Daugelis tyrimų parodė, kad žarnyno mikroflora gali turėti įtakos svorio padidėjimui ir metaboliniam sindromui. Prebiotikai yra augalinės skaidulos, kurios, vartojamos su maistu, skatina augimą ir tinkamą žarnyno floros funkcionavimą.
  • Inulinas yra oligosacharidas- vandenyje tirpios skaidulos- turintis prebiotinį poveikį. Kadangi ši medžiaga veikia kaip žarnyno bakterijų maistas, ji stiprina žarnyno florą.
  • Inulinas gali padėti numesti svorio, nes sumažina apetitą ir pailgina sotumo jausmą.
  • Geriamas prieš valgį, padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje ir skatina mineralų pasisavinimą iš žarnyno.

Pieno išrūgos

Pieno išrūgos teigiamai veikia žarnyno mikroflorą ir skatina virškinimą, medžiagų apykaitą ir svorio metimą, tinka organizmo valymui ir skysčių pertekliui šalinti. Pieno išrūgos palaiko žarnyną ir padeda sumažinti virškinimo sutrikimus, ypač gerai veikia esant lėtiniam vidurių užkietėjimui. Tuo pačiu metu išrūgos skatina kraujotaką ir padeda išvengti kraujagyslių kalcifikacijos, padeda esant aukštam kraujospūdžiui, o palaikydamos inkstų darbą padeda pašalinti iš organizmo vandens perteklių, malšindamos reumatą. Be to, išrūgos stimuliuoja kepenų darbą ir padeda pašalinti iš organizmo toksinus, mažina uždegimus (gleivinių, skrandžio, žarnyno uždegimus, odos problemas).

Nahrin produktų asortimente galite rasti veiksmingų maisto papildų, kurie padeda mažinti svorį, kurie taip pat skatina virškinimą ir mažina virškinimo sutrikimus.

Labai skanus, lengvai geriamas, jaučiasi ananasų skonis, matės visiškai nejaučiu (nelabai žalia arbata patinka). Labai gerai tirpsta vandeny, neplaukioja jokios dalelės ir nesušoka į gabaliukus kaip kitų gamintojų panašūs produktai. Naudoju vakare, kad nesinorėtų darinėti šaldytuvo. Veikia.

Ilona P. apie ananasų- matė arbatos kompleksą

Kokteilis lieknėjimui puikus ir organizmo valymui.

Loreta apie persikų išrūgų gėrimą medžiagų apykaitai, virškinimui

Pavojingi nuodai ir likučiai

Pavalgęs žmogus turėtų jaustis stiprus ir energingas, tačiau jei yra nuovargis ir silpnumas, tai rodo, kad organizme veikia nuodai. Esant silpnai žarnyno veiklai ir virškinimo sutrikimams, kepenų valymas gali būti nepilnas, organizme ir smegenyse pradeda kauptis toksinai ir likutinės medžiagos, sukeliančios uždegimą. (S. Piippo).


Tai parodo:

Pavojingi nuodai ir likučiai
  • Blogas kvapas
  • Per didelis prakaitavimas
  • Grybelinės ligos
  • Odos problemos (niežulys, nešvari, pernelyg riebi arba sausa oda, blyški veido spalva) ir plaukų slinkimas
  • Prasta atmintis ir prasta koncentracija
  • Miego sutrikimai ir nervingumas bei galvos skausmai
  • Užgulta nosis, sloga arba paraudusios ir niežtinčios ašarojančios akys

Svorio metimo metu ypač svarbu palaikyti kepenų sveikatą, nes jos išskiria didelį kiekį organizme sukauptų toksinų ir atliekų. Ne veltui kepenys vadinamos „centrine biochemijos laboratorija“, nes šis organas ne tik valo organizmą nuo įvairių aplinkos toksinų ir atliekų, įskaitant susidariusius vartojant vaistus, bet ir kontroliuoja beveik 500 įvairių funkcijų: dalyvauja reguliuojant cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje, hormonų gamybą, baltymų sintezę ir kitus medžiagų apykaitos procesus, reguliuoja kraujo krešėjimą ir naikina senus raudonuosius kraujo kūnelius bei padeda organizmui kovoti su infekcijomis. Kepenys, gamindamos tulžį, prisideda prie maistinių riebalų skaidymo.

Kepenims naudingiausi yra švieži žalumynai, geriausia šiek tiek kartaus skonio augalai, tokie kaip rėžiukai, garstyčios ir kiaulpienių lapai, kurie skatina tulžies nutekėjimą ir valo kepenis nuo kenksmingų medžiagų.

Geltonais žiedais ir kartaus skonio vaistiniai augalai, tokie kaip auksažolė, vaistinė dirvuolė, kraujažolė, medetkos ir kiaulpienės (geriausia – šaknis) puikiai tinka žolelių arbatoms.

Artišokas kepenims valyti

Artišokas kepenims valyti

Artišokas, kuris nuo seno buvo naudojamas kaip sveikatą stiprinantis ir organizmą valantis augalas, prisideda prie svorio metimo, palaiko virškinimą ir mažina žarnyno diskomfortą (pilvo pūtimą, per didelį pilnumą, pykinimą). Nustatyta, kad artišokuose gausu antioksidantų, įskaitant flavonoidus ir polifenolius, kurie padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus ir apsaugoti kepenų ląsteles nuo oksidacinio streso, taip užkertant kelią kepenų ląstelių uždegimui ir pažeidimui. Artišokuose taip pat yra junginių, tokių kaip cinarinas ir silimarinas, kurie skatina tulžies, būtinos riebalams skaidyti, gamybą (M.B. Salem ir kt., 2015). Taigi, artišokų produktai padeda palaikyti kepenų ir tulžies takų funkcijas ir puikiai tinka tiems, kuriems buvo atlikta tulžies pūslės šalinimo operacija.

Pankoliai virškinimui

Pankolis, moksliškai žinomas kaip Foeniculum vulgare, yra plačiai pripažintas dėl savo virškinimo savybių.

Pankoliai virškinimui

Pankoliuose gausu skaidulų.

  • Vaidmuo virškinimui: pankoliuose yra daug skaidulų, kurios yra svarbios sveikam virškinimui palaikyti. Skaidulos padeda padidinti žarnyno turinį, o tai skatina sklandesnį virškinimo trakto judėjimą.
  • Mokslinė nuoroda: žurnale „Journal of Agricultural and Food Chemistry“ paskelbtame tyrime pabrėžiama, kad pankolio skaidulų kiekis skatina žarnyno sintezę ir peristaltiką, mažina vidurių užkietėjimą ir skatina reguliarumą.

Antispazminės savybės

  • Vaidmuo virškinimui: pankolio antispazminės savybės padeda atpalaiduoti lygiuosius virškinamojo trakto raumenis. Jis gali palengvinti žarnyno spazmus, dažnai susijusius su virškinimo sutrikimais, pvz. pilvo pūtimu, dujų kaupimu ir pilvo skausmu.
  • Mokslinė nuoroda: žurnale „Phytotherapy Research“ paskelbti tyrimai parodė, kad anetolis, pagrindinis pankolių aliejaus komponentas, veiksmingai mažina žarnyno spazmus ir padeda atpalaiduoti virškinimo sistemos raumenis.

Priešuždegiminis poveikis

  • Vaidmuo virškinimui: lėtinis uždegimas gali neigiamai paveikti virškinimo sistemą, sukelti įvairius virškinimo trakto sutrikimus. Pankoliai pasižymi natūraliomis priešuždegiminėmis savybėmis, kurios padeda sumažinti žarnyno uždegimą.
  • Mokslinė nuoroda: „World Journal of Gastroenterology“ atliktame tyrime pažymima, kad pankoliuose esantys flavonoidai, tokie kaip rozmarino rūgštis, turi priešuždegiminį poveikį, kuris gali būti naudingas gydant uždegiminius virškinimo sutrikimus.

Eteriniai aliejai ir aromatiniai junginiai

  • Vaidmuo virškinimui: pankolių sėklose gausu eterinių aliejų, įskaitant anetolą, fenchoną ir estragolą, kurie prisideda prie pūtimą mažinančių savybių. Šie aliejai padeda sumažinti dujų susidarymą ir skatina dujų išsiskyrimą, o tai dar labiau palengvina virškinimą.
  • Mokslinė nuoroda: remiantis „Ethnopharmacology” žurnalu, šie aliejai padidina virškinimo ir skrandžio sulčių sekreciją ir taip pagerina virškinimą efektyviai skaidydami maistą.

Žarnyno mikrofloros gerinimas

  • Vaidmuo virškinimui: pankolis taip pat gali turėti prebiotinį poveikį, kuris skatina naudingų bakterijų augimą žarnyne. Sveika žarnyno flora yra svarbi ir tinkamam virškinimui, ir bendrai sveikatai.
  • Mokslinė nuoroda: tarptautiniame maisto mokslų ir mitybos žurnale atliktas tyrimas rodo, kad nevirškinami pankolių komponentai veikia kaip naudingų žarnyno bakterijų maistas, padedantis išlaikyti sveiką žarnyno ekosistemą.

Mažas priminimas. Saugokite savo kepenis, nes jūsų kepenys apsaugo jus! Jūsų kepenims tikrai reikia papildomos apsaugos, jei kasdien vartojate vaistus, mėgstate valgyti daug saldaus, riebaus ar aštraus maisto, dažniau nei kartą per savaitę vartojate alkoholį, turite antsvorio ar padidėjęs cholesterolio kiekis.

Patiko. Ne vieną kartą užsisakiau jau. Tikrai iškart padeda ir detoksikuoja, nes skysta forma ir nereikia laukti ilgai veikimo.

Lina J. apie artišokų gėrimą virškinimui, kepenims

Metai laiko kovojau su viduriavimu. Po 100 kapsulių susitvarkė tuštinimasis. Neįtikėtina. Tikrai sutvarkė virškinimą.

Neringa P. apie artišokų kapsules virškinimui, kepenims

Esu labai patenkinta šio maisto papildo kokybe. Susitvarkė žarnyno darbas, nepučia pilvo. Pirksim dar ne kartą. Ačiū.

Milda apie artišokų kapsules virškinimui, kepenims

Virškinimas, judėjimas, mankšta ir stresas

Ne veltui sakoma, kad judėjimas yra sveikatos įžadas

judėjimas

Vienas didžiausių šiandienos kaltininkų yra sėslus gyvenimo būdas, kuris stipriai slopina virškinimo sistemos darbą, nes sėdėdami suspaudžiame visus savo virškinimo organus, taip pat paralyžiuojama žarnyno peristaltika, t.y. žarnynas negali normaliai funkcionuoti ir atlikti savo užduočių. Todėl svarbu keltis ir judėti: taip žarnynui suteikiame erdvės sklandžiai judėti, o maistas, veikiamas gravitacijos, gali laisvai judėti skrandžiu žemyn.

Gali padėti nedideli kasdieniai pasivaikščiojimai, pasivažinėjimas dviračiu, plaukimas, lengva gimnastika, jogos pratimai ir tempimas. O svarbiausia – judėdami deginame kalorijas, o fiziškai įtempus mūsų organizmas gauna dopamino injekciją, kurios dėka pagerėja savijauta ir gyvenimo malonumas.

Rekomenduojama suaugusiems, tarp jų ir vyresnio amžiaus žmonėms, kas savaitę aktyviai judėti 2,5 valandos vidutiniu intensyvumu (pulsas ir kvėpavimas padažnėja, bet tuo pačiu galima laisvai šnekučiuotis) arba 75 min. intensyvaus judėjimo (padidėja širdies susitraukimų dažnis ir padažnėja kvėpavimas, dėl kurio sunku kalbėti). Savaitės krūvis turi būti paskirstytas tolygiai ir kasdien bent 30 minučių mankštintis lengvo fizinio krūvio lygiu. Ir tai tikrai tik minimali sveikatos palaikymo programa.

Kitas svarbus veiksnys, turintis įtakos virškinimui, yra stresas

stresas

Stresas veikia seilių sekreciją, žarnyno peristaltiką, šlapimo išsiskyrimą, cukraus kiekio kraujyje padidėjimą ir skrandžio rūgšties sekrecijos pokyčius (per didelis ir per mažas skrandžio rūgštingumas). Tuo pačiu metu stresas gali sukelti arba sustiprinti pykinimą, pilvo skausmą, viduriavimą ir vidurių užkietėjimą, opų susidarymą ir jų lėtinį vystymąsi. Ir nors momentinė stresinė situacija gali turėti stimuliuojantį poveikį, nuolatinis stresas reikalauja daugiau energijos nei žmogus turi.

Dėl to nusilpsta imuninė sistema ir, be virškinimo, sutrinka medžiagų apykaita, hormonų veikla, smegenų veikla. Streso reakcijoje išskiriamos trys fazės: aliarmo fazė, kai pakyla cukraus ir kraujo riebalų kiekis bei pagreitėja pulsas; atsparumo fazė, kai slopinamas daugelio sveikatą palaikančių hormonų veikimas; ir nuovargio fazė, kuri sukelia lėtinį uždegimą. Tačiau jei tokia situacija išlieka, atsiranda lėtinis stresas. Lėtinis stresas sukelia dar didesnį stresą, o nusilpusios smegenys nebegali sureguliuoti simpatinės ir parasimpatinės nervų sistemos bei subalansuoti organizmo funkcijų. Toks stresas taip pat yra viena iš pagrindinių lengvo žarnyno uždegimo arba nesandarių žarnų sindromo priežasčių. (S. Piippo).

Apsisaugoti nuo per didelio streso gali būti naudojamos atsipalaidavimo technikos ir meditacija. Taip pat naudingi augalai, tokie kaip valerijonas, levandos, melisa ir apynių spurgai. Žaliojoje arbatoje esantis teaninas taip pat padeda sumažinti stresą.

Miegas yra nepaprastai svarbus, nes miego trūkumas žymiai padidina streso lygį. Ir nors miego poreikiai yra individualūs, penkios valandos per naktį laikomos kritine riba. Sveikatos plėtros institutas gana griežtai patarė, kad be gyvybei būtino maisto ir gėrimų, būtina pasirūpinti pakankamu nakties miegu, kad organizmas galėtų atsigauti ir normaliai funkcionuoti. Be to, kiekvieną dieną turėtumėte rasti galimybę tiesiog pailsėti ir atsipalaiduoti.

Mažas priminimas. Virškinimui didelę įtaką daro mankšta ir stresas. Per daug streso sukelia daugiau streso ir galiausiai gali pakenkti jūsų sveikatai. Tačiau judėjimas yra kita istorija. Kuo daugiau judate, tuo geriau jaučiatės ir didėja noras judėti. Tuo pačiu protas džiaugiasi, svoris irgi krenta. Paprasta, ar ne? Jums tereikia pradėti judėti.

cultus

Streso hormonas kortizolis ir smaližiavimas

Metantiems svorį svarbu žinoti, kad streso hormonas kortizolis didina apetitą, nes jo paskirtis – po „kovos“ papildyti angliavandenių ir baltymų atsargas (S. Piippo). Jei stresas neatslūgsta, smaližiavimas išlieka. Bet kodėl?

Cukrus leidžia jaustis patenkintiems, nes jis veikia serotonino ir dopamino kiekį smegenyse. Dopaminas ir serotoninas yra nuotaiką gerinantys neurotransmiteriai, kurie mus stimuliuoja ir padeda susidoroti su stresu. Štai kodėl mums kyla noras valgyti saldumynus, kai esame prastos nuotaikos, pavargę, nervingi ar patiriame stresą. Gera savijauta akimirkai pagerėja, nes po spartaus cukraus kiekio kraujyje pakilimo seka energijos suvartojimas, tačiau lygiai taip pat greitai atėjus naujam energijos antplūdžiui jį vėl pakeičia letargija, nes organizmas stengiasi bet kokia kaina normalizuoti cukraus kiekį kraujyje ir persistengia. Taigi, norėdami iš noro pasijusti geriau, vėl užkandame ko nors saldaus, tampame priklausomi nuo cukraus.

Produktuose be cukraus cukrus dažnai pakeičiamas saldikliais, tačiau jie nemažina smaližiavimo. Kai kurie iš jų yra visiškai pavojingi sveikatai, pavyzdžiui, aspartamas (E951), kurio yra gaiviuosiuose gėrimuose, kramtomojoje gumoje ir kai kuriose vitaminų tabletėse, arba sacharinas ir jo natrio, kalio ir kalcio druskos (E954), kurios naudojamos daugelyje dietinių maisto produktai. Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra padarė išvadą, kad ir aspartamas, ir sacharinas yra kancerogeniški (išsamiau anglų k. skaitykite cancer.gov).

Kartūs maisto produktai svorio metimui

Tai gali būti netikėta, tačiau naujesni tyrimai padarė išvadą, kad kartaus skonio maistas, kuris padeda nuslopinti ir maisto, ir saldumynų potraukį, padeda numesti svorio. Tikėtina, kad visas mūsų virškinamasis traktas reaguoja į maisto skonį ir, gavęs kartaus skonio signalą, pradeda keisti su apetitu susijusių hormonų sekreciją, taip sumažindamas mūsų suvartojamo maisto kiekį (L. Hassan ir kt., 2022). Kartaus skonio maistas gali būti pagardintas, pavyzdžiui, ožragės sėklomis, kurios taip pat mažina cukraus kiekį kraujyje. Naudingos ir kiaulpienių šaknys, kuriose yra daug virškinimą skatinančio inulino, o džiovintos būna gana malonaus riešutų skonio.

Cukrus yra pagrindinis piktadarys

Cukrus veikia vitamino C pasisavinimą ir pašalina iš organizmo daug B grupės vitaminų, kurie padeda pagerinti gliukozės apykaitą ir didina energijos gamybą. Be to, per didelis cukraus vartojimas gali sukelti mineralų trūkumą. Pavyzdžiui, organizmui reikia magnio, kuris pagerina insulino gebėjimą kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje. Taip pat nustatyta, kad kofermentas Q10 gali pagerinti insuliną gaminančių kasos ląstelių funkciją (J-Y. Yoo, K-S. Yum, 2018).

Chromas

Chromas yra nepaprastai svarbus, vaidinantis svarbų vaidmenį cukrų ir angliavandenių apykaitoje ir padedantis palaikyti normalų cukraus kiekį kraujyje didinant jautrumą insulinui sergant 2 tipo cukriniu diabetu (Europos sveikatos saugos tarnyba). Maisto produktai, kuriuose gausu chromo, yra alaus mielės, kepenys, sveiki grūdai ir ropės.

Pagerina jautrumą insulinui:

Chromas gerina organizmo jautrumą insulinui, kuris svarbus angliavandenių, riebalų ir baltymų apykaitai. Tai padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje, mažina alkį ir riebalų kaupimąsi.

Alkio ir apetito reguliavimas:

Chromas veikia smegenų chemiją, susijusią su valgymo elgesiu ir apetito kontrole. Jis padeda reguliuoti sotumo neurotransmiterius, taip sumažindamas potraukį ir kontroliuoja porcijų dydį.

Įtakoja gliukozės metabolizmą:

Chromas padeda gliukozės metabolizmui užtikrinti, kad organizmas galėtų efektyviai pasisavinti gliukozę iš su maistu gaunamų angliavandenių. Veiksmingas gliukozės metabolizmas yra svarbus norint palaikyti energijos lygį ir bendrą virškinimo sveikatą.

Virškinimo fermentų palaikymas:

Chromas padeda gaminti virškinimo fermentus, reikalingus maistui skaidyti ir maistinėms medžiagoms įsisavinti, o tai būtina optimaliam virškinimui.

Spirulina

Spirulina (melsvadumblis) yra naudinga virškinimui ir svorio metimui dėl kelių priežasčių:

  1. Daug baltymų: spirulinoje yra daug baltymų, todėl po valgio padidėja sotumo jausmas. Tai padeda sumažinti bendrą suvartojamų kalorijų kiekį, kuris yra svarbus svorio metimui.
  2. Mažai kalorijų: spirulinoje yra daug maistinių medžiagų ir labai mažai kalorijų, todėl ji yra naudingas priedas prie svorio metimo dietų.
  3. Skaidulų kiekis: nors spirulinoje nėra tiek daug skaidulų kaip kai kuriuose kituose maisto produktuose, joje esančios skaidulos skatina virškinimą ir sveiką žarnyną, nes palengvina reguliarų tuštinimąsi.
  4. Antioksidacinės savybės: spirulinoje yra antioksidantų, kurie padeda kovoti su uždegimu, kuris dažnai siejamas su nutukimu ir medžiagų apykaitos sutrikimais, turinčiais įtakos virškinimui.

Mažas priminimas. Priklausomybė nuo saldumynų ir cukraus yra pavojinga, nes cukrus greitai pakelia cukraus kiekį kraujyje, pašalina iš organizmo vitaminus ir mineralus. Jei įtariate priklausomybės nuo cukraus požymius, pabandykite bent dvi savaites pereiti prie griežtos becukrės dietos – per tą laiką išsivalys jūsų skonio receptoriai ir pagerės skonio pojūtis.

Labai geras magnis. Pradėjus vartoti būtent šį magnį išnyko raumenų tempimas.

Jurgita apie magnio kompleksą.

Pirkau vyresnio amžiaus asmeniui, ‘melatonina’ nukonkuravo kitus papildus. Džiaugiasi geresniu miegu ir poilsiu. Pakartojo užsakymą. Dėkojame už kokybę.

Virginija apie melatonino kapsules

Žarnyno mikrofloros pusiausvyra, gerųjų ir blogųjų bakterijų karas

Žarnyno mikrofloros pusiausvyra

Jeigu oda mus saugo nuo svetimkūnių įvairiais savo gynybos mechanizmais, tai žarnyne šiam mechanizmui yra sukurta speciali aplinka, apsauganti mus nuo atakų. Žarnyne gyvena ir draugiškų, ir priešiškų bakterijų, kurių, kaip skaičiuojama, yra nuo 10 000 iki 36 000 rūšių, o norint būti sveikiems, reikia palaikyti mikrofloros pusiausvyrą. Manoma, kad 70-80% mūsų imuniteto yra žarnyne, o imuninė sistema čia atlieka ypač svarbų vaidmenį, nes iš išorinės aplinkos į jį patekusios maisto dalelės dauginasi iš bakterijų, virusų ir grybelių, kurių gausu mus supančiame ore.

Akivaizdu, kad žarnyno mikroflora turi didelę įtaką virškinimui, tačiau klinikiniai tyrimai parodė, kad gerųjų ir blogųjų bakterijų santykis taip pat gali turėti didelės įtakos mūsų protiniam pajėgumui ir emocijoms (E.A. Mayer, 2011). Kalbant apie svorio metimą, svarbu žinoti, kad kai žarnyne pradeda dominuoti priešiškos bakterijos, jos veikia mūsų skonio receptorius ir reikalauja joms patinkančio maisto, todėl trokštame cukraus (taip pat ir riebaus maisto).

Probiotikai palaiko virškinimą

Probiotikai padeda skaidyti ir įsisavinti maistą virškinimo sistemoje, palaikyti bendrą virškinimo sistemos gleivinės sveikatą ir apsaugoti nuo patogenų. Probiotikai taip pat kovoja su priešiškomis žarnyno mikrofloroje esančiomis bakterijomis, padėdami atkurti reikiamą gerųjų ir blogųjų bakterijų pusiausvyrą.

Ypač svarbu probiotikus vartoti po antibiotikų kurso, nes antibiotikai be atskyrimo naikina žarnyne gyvenančias bakterijas – ir naudingas, ir kenksmingas – taip sutrikdo trapią žarnyno mikrofloros pusiausvyrą ir palieka išgyventi tik tas bakterijas, kurios gali atsispirti antibiotikams suteikiant jiems laisvę daugintis. Tokiu būdu bakterijų bendruomenė visiškai pasikeičia.

Žarnyno mikrofloros pusiausvyrai atkurti taip pat naudinga valgyti prebiotinių medžiagų turintį maistą, pavyzdžiui, šviežias daržoves ir vaisius, raugintus kopūstus ir agurkus, arba jogurtą, kefyrą ir rūgpienį, turintį acidofilinių bakterijų.

Be to, vartojant probiotikus, svarbu žinoti, kad labai didelę jų dalį jau sunaikina skrandžio rūgštis. Todėl juos reikia vartoti didesniais kiekiais ir ne valgio metu, pavyzdžiui, pavalgius dieną ir prieš pat miegą, kai susilpnėja kitų maisto produktų ir papildų poveikis.

Kitas variantas – kaip maisto papildą rinktis probiotikus, nes subtilios probiotikų kultūros yra gerai apsaugotos skrandžio rūgštims atsparioje kapsulėje.

Mažas priminimas. Žarnyno mikrofloros pusiausvyra yra geros sveikatos ir tinkamo virškinimo pagrindas. Probiotikai padeda išlaikyti gerųjų ir blogųjų bakterijų pusiausvyrą, palaiko mūsų imuninę sistemą. Kai priešiškos bakterijos yra suvaldytos, taip pat lengviau kontroliuoti potraukį saldžiam ir riebiam maistui.

Maisto papildai virškinimui palaikyti ir svorio metimui

Nahrin produktų asortimente rasite daugybę produktų, kurie gerina virškinimą ir padeda lieknėti.

Nahrin produktai sujungia geriausias liaudies medicinos žinias, gamtos galią ir šiuolaikinį mokslą, kad sukurtų įrodytus veiksmingus, švarius ir tvariai pagamintus maisto papildus, kurie palaiko jūsų sveiką ir aktyvų gyvenimą. Garantuota šveicariška kokybė jūsų ir jūsų šeimos sveikatai.

Mūsų el. parduotuvėje: maisto papildai virškinimui, svorio metimui ir organizmo valymui

Naudota literatūra:
Mihkel Zilmer, Urmas Kokassaar, Anne Lill, Normalus valgymas. Avita, 2015, 2019 m.
Aive Luigela, Sveikai maitinkitės protingai. Varrak, 2007 m.
Aive Luigela, Sveikatos kulinarijos knyga. Varrakas, 2011 m.
Sinikka Piippo, Maistas protui. Varrakas, 2016 m.