Riebalai yra svarbūs energijos kaupimui

Ką reikia žinoti apie riebalus

Riebalai ir aliejai dažnai yra vertingesni nei jų reputacija ir turi dvejopą paskirtį. Jie sudaro maisto grupę, taip pat yra pagrindinė maistinė medžiaga. Riebalai randami augaliniame ir gyvuliniame maiste ir, turėdami 9 kcal/ 1g, suteikia dvigubai daugiau energijos nei baltymai ir angliavandeniai. Tačiau riebalų prisotinimo vertė yra mažesnė, nei buvo manoma.

Riebalų virškinimas

Žmogaus organizme riebalų rūgštys išsiskiria virškinimo metu, todėl organizmas gali jas pasisavinti.

1 g riebalų – 9 kcal (39 kJ)

Riebalų rūgščių rūšys

Sočiosios riebalų rūgštys

Sočiosios riebalų rūgštys

Daugiausia iš gyvulinio maisto (išskyrus kokosų ir palmių riebalus)

Mononesočiosios riebalų rūgštys

Mononesočiosios riebalų rūgštys

Daugiausia iš augalinio maisto (pvz. alyvuogių aliejaus)

Polinesočiosios riebalų rūgštys

Daugiausia iš augalinio maisto (pvz. rapsų aliejaus) ir žuvies

Kiek riebalų mums reikia kasdien?

Rekomendacija:
20-35% paros energijos poreikio

Riebalų funkcijos organizme

Svarbios riebalų funkcijos organizme

  • Energijos tiekėjas (1 g riebalų = 9 kcal)
  • Riebalų kaupimas (kūnas kaupia energijos perteklių kūno riebalų pavidalu)
  • ‘Nešėjas’ (riebaluose tirpūs vitaminai ir kvapiosios medžiagos)
  • Struktūrinė funkcija (ląstelės membranos dalis)
  • Svarbi medžiaga hormonams ir tulžies rūgščiai
  • Apsauginė funkcija (apgaubia inkstus, kepenis ir smegenis)
  • Sensoriniai aspektai (skonio nešikliai)

Ar dėl riebalų mes priaugame svorio ir sergame?

Nei vienareikšmiškas „taip“, nei „ne“ nėra teisingi! Teisingas riebalų pasirinkimas ir suvartojamų riebalų kiekis yra labai svarbūs. Rapsų aliejus, alyvuogių aliejus, (medžių) riešutai ar linų sėmenys yra geri aukštos kokybės riebalų ir aliejaus šaltiniai. Ypač širdžiai naudingos yra šalto vandens žuvys, tokios kaip lašiša, skumbrė ir silkė (kuriose yra svarbių omega-3 riebalų rūgščių). Nepalankūs riebalai dažnai randami gatavuose gaminiuose, greitame maiste, keptuose maisto produktuose, sluoksniuotose tešlos gaminiuose, saldumynuose, dešrose ir dešrų gaminiuose.

Naudojimo būdai

Rapsų aliejus, alyvuogių aliejus

Šaltiesiems patiekalams ir salotų padažams

Rapsų aliejus, alyvuogių aliejus

Garuose, kepimui ant vidutinės ugnies

Garuose, kepimui ant vidutinės ugnies

Alyvuogių aliejus, skaidrus sviestas, specialūs kepimo riebalai

Kepimui

Specialūs kepimo aliejai

Skanu – be sąžinės graužaties. Patarimai.

  • Matuokite naudojamo aliejaus kiekį
  • Naudokite padengtas keptuves, sutepkite aliejumi arba purškite aliejų iš purškiamo buteliuko
  • Pašalinkite matomus riebalus
  • Ruoškite grietinėlės padažus ar troškinius su liesu pienu
  • Pagardinkite skonį žolelėmis, pvz. Nahrin kalnų druska su žolelėmis maistui ir padažams ar mišiniu salotoms
  • Desertams išbandykite sumažinto riebumo pieno produktus
  • Duoną dažniau valgykite su agurkų ir pomidorų griežinėliais, o ne dešra ir sūriu
  • Mėgaukitės vaisiais, daržovėmis, salotomis ir naudingais krakmolo produktais
  • Naudokite neriebų sultinį arba padažą, pvz. Nahrin sultinius be riebalų.

Puikūs sultiniai. Šis patiko gal labiau nei jautienos, naudoju ir sriuboms, ir padažams, kruopoms virti. Sodrus, tikrai gero skonio. Sriubai nenaudoju daugiau jokių kitų prieskonių.

Elena A., klientė

Puikus produktas, prie daug patiekalų tinka, o svarbiausiai naudingai.

Loreta Grauslienė, klientė

Neseniai įsigijau, gaminau kol kas tik 2 skirtingas sriubas ir abi gavosi labai skanios. Nedėjau daugiau jokių prieskonių, vien tik šį mišinį. Labai geras skonis, sodrus, tikras sultinys. Labai rekomenduoju ir laukiu išbandyti kitus. Ačiū.

Renata V., klientė