Riebalai yra svarbūs energijos kaupimui

Ką reikia ÅŸinoti apie riebalus

Riebalai ir aliejai daÅŸnai yra vertingesni nei jų reputacija ir turi dvejopą paskirtį. Jie sudaro maisto grupę, taip pat yra pagrindinė maistinė medÅŸiaga. Riebalai randami augaliniame ir gyvuliniame maiste ir, turėdami 9 kcal/ 1g, suteikia dvigubai daugiau energijos nei baltymai ir angliavandeniai. Tačiau riebalų prisotinimo vertė yra maÅŸesnė, nei buvo manoma.

Riebalų virškinimas

Åœmogaus organizme riebalų rÅ«gÅ¡tys iÅ¡siskiria virÅ¡kinimo metu, todėl organizmas gali jas pasisavinti.

1 g riebalų – 9 kcal (39 kJ)

Riebalų rūgščių rūšys

Sočiosios riebalų rūgštys

Sočiosios riebalų rūgštys

Daugiausia iš gyvulinio maisto (išskyrus kokosų ir palmių riebalus)

Mononesočiosios riebalų rūgštys

Mononesočiosios riebalų rūgštys

Daugiausia iš augalinio maisto (pvz. alyvuogių aliejaus)

Polinesočiosios riebalų rūgštys

Daugiausia iš augalinio maisto (pvz. rapsų aliejaus) ir şuvies

Kiek riebalų mums reikia kasdien?

Rekomendacija:
20-35% paros energijos poreikio

Riebalų funkcijos organizme

Svarbios riebalų funkcijos organizme

  • Energijos tiekėjas (1 g riebalų = 9 kcal)
  • Riebalų kaupimas (kÅ«nas kaupia energijos perteklių kÅ«no riebalų pavidalu)
  • ‘Nešėjas’ (riebaluose tirpÅ«s vitaminai ir kvapiosios medÅŸiagos)
  • StruktÅ«rinė funkcija (ląstelės membranos dalis)
  • Svarbi medÅŸiaga hormonams ir tulÅŸies rÅ«gščiai
  • Apsauginė funkcija (apgaubia inkstus, kepenis ir smegenis)
  • Sensoriniai aspektai (skonio neÅ¡ikliai)

Ar dėl riebalų mes priaugame svorio ir sergame?

Nei vienareikÅ¡miÅ¡kas „taip“, nei „ne“ nėra teisingi! Teisingas riebalų pasirinkimas ir suvartojamų riebalų kiekis yra labai svarbÅ«s. Rapsų aliejus, alyvuogių aliejus, (medÅŸių) rieÅ¡utai ar linų sėmenys yra geri aukÅ¡tos kokybės riebalų ir aliejaus Å¡altiniai. Ypač Å¡irdÅŸiai naudingos yra Å¡alto vandens ÅŸuvys, tokios kaip laÅ¡iÅ¡a, skumbrė ir silkė (kuriose yra svarbių omega-3 riebalų rÅ«gščių). NepalankÅ«s riebalai daÅŸnai randami gatavuose gaminiuose, greitame maiste, keptuose maisto produktuose, sluoksniuotose teÅ¡los gaminiuose, saldumynuose, deÅ¡rose ir deÅ¡rų gaminiuose.

Naudojimo būdai

Rapsų aliejus, alyvuogių aliejus

Šaltiesiems patiekalams ir salotų padaşams

Rapsų aliejus, alyvuogių aliejus

Garuose, kepimui ant vidutinės ugnies

Garuose, kepimui ant vidutinės ugnies

Alyvuogių aliejus, skaidrus sviestas, specialūs kepimo riebalai

Kepimui

Specialūs kepimo aliejai

Skanu – be sÄ…ÅŸinės grauÅŸaties. Patarimai.

  • Matuokite naudojamo aliejaus kiekį
  • Naudokite padengtas keptuves, sutepkite aliejumi arba purÅ¡kite aliejų iÅ¡ purÅ¡kiamo buteliuko
  • PaÅ¡alinkite matomus riebalus
  • RuoÅ¡kite grietinėlės padaÅŸus ar troÅ¡kinius su liesu pienu
  • Pagardinkite skonį ÅŸolelėmis, pvz. Nahrin kalnų druska su ÅŸolelėmis maistui ir padaÅŸams ar miÅ¡iniu salotoms
  • Desertams iÅ¡bandykite sumaÅŸinto riebumo pieno produktus
  • Duoną daÅŸniau valgykite su agurkų ir pomidorų grieÅŸinėliais, o ne deÅ¡ra ir sÅ«riu
  • Mėgaukitės vaisiais, darÅŸovėmis, salotomis ir naudingais krakmolo produktais
  • Naudokite neriebų sultinį arba padaÅŸÄ…, pvz. Nahrin sultinius be riebalų.

Puikūs sultiniai. Šis patiko gal labiau nei jautienos, naudoju ir sriuboms, ir padaşams, kruopoms virti. Sodrus, tikrai gero skonio. Sriubai nenaudoju daugiau jokių kitų prieskonių.

Elena A., klientė

Puikus produktas, prie daug patiekalų tinka, o svarbiausiai naudingai.

Loreta Grauslienė, klientė

Neseniai įsigijau, gaminau kol kas tik 2 skirtingas sriubas ir abi gavosi labai skanios. Nedėjau daugiau jokių prieskonių, vien tik šį mišinį. Labai geras skonis, sodrus, tikras sultinys. Labai rekomenduoju ir laukiu išbandyti kitus. Ačiū.

Renata V., klientė