Omega-3 riebalų rūgščių ir seleno privalumai

Remiantis plačiai pasaulyje paplitusia nuomone, riebalai kenkia žmogaus organizmui, bet tarp mūsų yra daug antsvorį turinčių žmonių. Tačiau realybė yra šiek tiek kitokia ir verta prisiminti faktą, kad yra gerųjų riebalų ir vadinamųjų „blogųjų“ riebalų. Žmogaus kūnas yra kaip variklis, kuris veikia tik tada, kai jo kuras yra kokybiškas ir visos mūsų organizme esančios medžiagos yra subalansuotos. Panašiai kaip kure, mūsų maiste taip pat yra įvairių medžiagų, kurios kartu daro mūsų kūną sveikesnį ir stipresnį. Omega-3 riebalų rūgštys ir selenas atlieka svarbų vaidmenį palaikant sveiką žmogaus imuninę sistemą. Jei žmogaus organizme yra 1:1 omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių balansas, organizmas pats gamina priešuždegimines medžiagas. Jos taip pat prisideda prie hemoglobino susidarymo ir gerina kraujotaką, padeda išvengti kraujo krešulių ir palaiko mūsų širdį sveiką ir stiprią. Žmogaus smegenys susideda iš maždaug 60% riebalų, o būtinų riebalų suvartojimas taip pat gali būti tiesioginė smegenų veiklos sumažėjimo priežastis.

Omega-3 riebalų rūgštys ir selenas yra būtinos riebiosios medžiagos

Tačiau šių riebiųjų medžiagų žmogaus organizmas pats pasigaminti nepajėgus, todėl jų reikėtų gauti su pakankamais kiekiais suvartojamo maisto. Tačiau kadangi šiuolaikinė mityba daugeliui tapo daugiausia sudaryta iš jau paruošto maisto, tai reiškia, kad daugumai žmonių galimai trūksta omega-3 riebalų rūgščių. Taip pat nerimą gali kelti per daug perdirbto maisto ar didelis grūdų kiekio vartojimas, o tai išveda organizmą iš pusiausvyros ir sukuria situaciją, kai organizmas pradeda gaminti uždegimines molekules. Pirmieji trūkumo požymiai gali būti atminties sutrikimai, stiprus nuovargio jausmas, nuotaikų kaita ir medžiagų apykaitos sutrikimai. Omega-3 riebalų rūgštys žmogaus organizme perdirbamos į aukštesnes omega-3 riebalų rūgštis: EPA ir DHR, iš kurių organizmas savo ruožtu formuoja svarbius audinių hormonus. Galutinėje formoje šių medžiagų galime gauti tik iš žuvų riebalų ar aliejaus. Žuvį rekomenduojama valgyti bent du kartus per savaitę arba naudoti grynus žuvų taukų papildus.

Omega-3 žuvų taukų vartojimas ypač svarbus, jei organizme yra uždegiminių procesų

Geriausi omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai yra gyvulinės kilmės maistas: ekologiška mėsa, laisvai auginami kiaušiniai, žuvis ir jūros gėrybės, bet taip pat vienas koncentruotų omega-3 riebalų rūgščių šaltinių yra augalinio maisto kategorijai priskiriamos linų sėmenys. Kartu verta atminti, kad linų sėklos turi nevirškinamą kevalą, todėl jas reikia vartoti nuluptas arba sumaltas.

Teigiami omega-3 žuvų taukų naudojimo aspektai laikomi odos ir plaukų kokybės pagerėjimu, kraujospūdžio ir cholesterolio kiekio kraujyje sumažėjimu. Taip pat žinoma, kad omega-3 riebalų rūgštys sumažina tam tikrų vėžio rūšių riziką.

Selenas yra mineralas ir antioksidantas, apsaugantis organizmo ląsteles nuo laisvųjų radikalų

Selenas taip pat organizuoja imuninės sistemos darbą, o jo kiekis organizme priklauso nuo to, ar nesergate virusinėmis ligomis ar kaip stipriai jomis sergate. Pagrindinė seleno funkcija organizme yra dalyvavimas antioksidacinėse sistemose ir skydliaukės hormonų apykaitoje. Selenas taip pat padeda pašalinti iš organizmo sunkiuosius metalus, tokius kaip švinas, gyvsidabris ir platina. Taip pat buvo įrodyta, kad žmonės, kurių kraujyje yra daug seleno, serga 60% mažiau širdies ligų nei tie, kurių kraujyje seleno yra mažai.

Kadangi Lietuvos dirvožemyje seleno yra labai mažai, daugumai iš mūsų jo trūksta. Cituojant Pharma Nord 2019m. straipsnį, Lietuva ne vienintelė šalis, kuriai būdinga seleno stokos problema. Europoje seleno suvartojama vidutiniškai 40–50 mikrogramų per dieną, o specialistų rekomenduojamas kiekis yra bent iki 70 mikrogramų. Nenuostabu, kad vis labiau linkstama vartoti seleno papildus, ir taip mėginti kompensuoti jo trūkumą maiste. 

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesoriaus Rimanto Stuko žodžiais tariant, problema ta, kad daugelis žmonių maistą renkasi pagal kainą ir skonį, o ne maistinių medžiagų sudėtį ir kiekius, tad selenas yra viena tų medžiagų, kurių galimai suvartojama nepakankamai.

Seleno trūkumo simptomai gali būti dažnos infekcijos, pleiskanos, sumažėjęs regėjimas, raumenų skausmas ir silpnumas ir net apetito praradimas. Seleno trūkumą didina rūkymas, alkoholis, nesaikingas rafinuoto maisto, gazuotų gėrimų, konditerijos gaminių vartojimas.

Vyrams seleno reikia daugiau nei moterims, nes jie jo netenka su sperma

Geri seleno šaltiniai – alaus mielės, jūros gėrybės, liesa mėsa, pieno produktai ir ne visų mėgstami svogūnai ir česnakai. Be to, seleno gaunama iš braziliškų riešutų, saulėgrąžų, graikinių riešutų ir kitų augalinių maisto produktų, užaugusių selenu turtingoje dirvoje.

Renkantis maisto papildus, reikia žinoti, iš kur gaunamos jo gamybai naudojamos žaliavos, o ypač omega-3 žuvų taukai. Kadangi užteršta gyvenamoji aplinka veikia ir žuvis, iš kurių audinių buvo spaudžiamas aliejus, kai kurių maisto papildų vartojimas gali pridaryti daugiau žalos nei naudos.

Kaip išsirinkti žuvų taukus?

Renkantis žuvų taukus rekomenduojame vadovautis paprastomis tiesomis. Visų pirma, reikėtų užtikrinti, kad žaliava, iš kurios gaminamas maisto papildas, būtų kuo švaresnė ir be toksinų. Tam verta atlikti parengiamąjį darbą ir pasidomėti, iš kur atkeliauja šio maisto papildo žaliavos. Taip pat reikėtų atsižvelgti į tai, kad žuvų taukus reikia saugoti nuo UV spindulių, o susilietus su deguonimi jie greitai apkarsta. Taigi žuvų taukai laikomi šaldytuve. Geriausi žuvų taukai supakuoti į nepermatomus arba tamsius butelius ar stiklainius. Žuvų taukus, į kuriuos nebuvo pridėta sintetinio vitamino E, organizmas taip pat geriau pasisavina.

Nahrin savo omega-3 kapsulėse naudoja vertingus žuvų taukus. Visi produktai yra sukurti, gaminami, išbandomi ir supakuoti Šveicarijoje naudojant natūralias, grynas ir artimas gamtai žaliavas. Siekdami tausoti aplinką, atsisakėme ir puošnių pakuočių. Mūsų žuvų taukai yra išbandyti nepriklausomose laboratorijose ir yra itin gryni. Be to, mūsų žuvų taukai dedami į specialias kapsules, kurios apsaugo aliejų nuo saulės spindulių ir apkartimo. Mūsų omega-3 žuvų taukų kapsulėse taip pat yra seleno, kuris padeda pašalinti iš organizmo gyvsidabrį ir kadmį, todėl mūsų omega-3 papildas yra dar efektyvesnis ir saugesnis.

Apie gaminį ir laboratorinius tyrimus galite sužinoti ČIA.

Sumažėjo kraujospūdis, galūnių šalimas, pagražėjo veido oda.

Danutė, klientė

SUPER.

Birutė Globienė, klientė

Šaltiniai:

https://www.pharmanord.lt/news/lietuviai-galimai-suvartoja-per-mazai-seleno-news

 https://tervisliktoitumine.ee/oomega-3-rasvhapped-leevendavad-poletikke/

 https://vegan.ee/soomine-elustiil/toitumisinfo/olulisemad-toitained/seleen/