Natūralus kepenų valymas

Neretas mūsų kartais pagalvojame apie savo širdies, plaučių ir net odos sveikatą, tačiau dažnai pamirštame apie kepenis- vieną iš svarbiausių kūno organų. Kepenys daro savo darbą tyliai, tačiau jos yra mūsų kūno svarbiausias detoksikacijos ir virškinimo organas. Yra keletas būdų, kaip galime palaikyti savo kepenų sveikatą, įskaitant sveiką mitybą, aktyvų gyvenimo būdą ir tam tikrus maisto papildus, tokius kaip ciberžolė (kurkuma) ir artišokas.

Kepenų valymas

Kepenys yra būtinas metabolinis organas, atsakingas už tokias svarbias funkcijas kaip toksinų pašalinimas iš organizmo, baltymų sintezė ir kitus medžiagų apykaitos procesus. Kepenys vaidina svarbų vaidmenį angliavandenių apykaitoje, hormonų gamyboje, maistingųjų medžiagų saugojime ir raudonųjų kraujo kūnelių dalijime. Be to, jos veikia kaip papildomas virškinimo organas, gamindamos tulžį, kuri padeda skaidyti maistą. Kepenys dalyvauja daugelyje biocheminių reakcijų, būtinų normaliai kūno veiklai, ir, pagal įvairius vertinimus, gali vykdyti apie 500 funkcijų.

Kepenų ligos

Kepenų ligos būna įvairios- nuo lengvo kepenų uždegimo iki rimtų ligų, tokių kaip kepenų cirozė ar kepenų vėžys.

Kepenų suriebėjimas– yra būklė, kai kepenų ląstelės kaupiasi dėl perteklinių riebalų. Pagrindinės priežastys apima nesveiką mitybą, nutukimą, aukštą cholesterolio kiekį ir alkoholio vartojimą. Norint to išvengti, svarbu išlaikyti sveiką kūno svorį, vartoti subalansuotą maistą ir riboti riebalų ir cukraus turinčių maisto produktų bei alkoholio vartojimą.

Hepatitas: hepatitas yra kepenų uždegimas, kurį gali sukelti virusai, alkoholis ar tam tikri vaistai. Prieš virusines ligas (tokias kaip hepatitas B ir C) yra vakcinos. Alkoholio vartojimo ribojimas ir saugus seksualinis elgesys gali padėti išvengti hepatito B .

Kepenų cirozė: kepenų cirozė yra būklė, kai kepenų audinys pakeičiamas randų audiniu, trukdant normaliai kepenų ląstelių veiklai. Pagrindinės priežastys apima alkoholio piktnaudžiavimą, lėtinį virusinį hepatitą ir kepenų suriebėjimą. Norint išvengti kepenų cirozės, svarbu vengti piktnaudžiavimo alkoholiu, stebėti su kepenų ligomis susijusius rizikos veiksnius ir laikytis sveiko gyvenimo būdo.

Kepenų vėžys: gali kilti iš kepenų cirozės ar virusinio hepatito. Be to, rizikos veiksniai gali apimti alkoholio vartojimą, nutukimą ir tam tikras kepenų ligas. Norint užkirsti kelią šiam vėžiui, svarbu vengti rizikos veiksnių, tokių kaip alkoholio vartojimas ir nutukimas, bei reguliariai stebėti kepenų ligų simptomus.

Iš esmės, svarbu praktikuoti sveiką gyvenseną, įskaitant subalansuotą mitybą, fizinį aktyvumą ir alkoholio vartojimo ribojimą, siekiant užkirsti kelią kepenų ligoms. Reguliariai atliekami sveikatos tikrinimai gali padėti anksti nustatyti galimas kepenų problemas ir imtis būtinų priemonių jų gydymui. Be to, svarbu vengti sąlyčio su hepatitą sukeliančiais virusais ir laikytis sveikatos specialistų rekomendacijų dėl kepenų ligų prevencijos ir gydymo.

Kepenų valymas

Nėra  konkretaus geriausio laiko kepenų valymui, nes kepenys nuolat dirba organizmo detoksikacijai. Tačiau gali būti naudinga sutelkti dėmesį į kepenų sveikatą laikotarpiais, kai vartojama daugiau maisto ar alkoholio, pavyzdžiui, po švenčių ar pernelyg daug valgymo, kai kepenys gali patirti didesnį stresą.

Taip pat naudingas “pavasarinis išsivalymas”, kad organizmui būtų lengviau veikti po sunkesnės mitybos žiemą ir dažnai taip pat po daugiau laiko praleisto patalpose. Be to, protinga įtraukti kepenis palaikančius įpročius į reguliarią sveiką gyvenseną.

Kepenis palaikantys augalai ir maisto papildai

Tikrasis margainis (Milk Thistle) : šis augalas yra turtingas junginiu, vadinamu silymarinu, kuris kai kuriuose tyrimuose parodė antioksidacinį ir priešuždegiminį poveikį, galintį palaikyti kepenų sveikatą ir apsaugoti kepenų ląsteles nuo žalos.

Ciberžolė (kurkuma) : joje esantis aktyvus junginys kurkuminas turi antioksidacinį ir priešuždegiminį poveikį, kuris gali palaikyti kepenų sveikatą, mažindamas uždegimą ir oksidacinį stresą.

Moliūgų sėklos: istoriškai moliūgų sėklas naudojo tradicinėje medicinoje, siekiant palaikyti kepenų sveikatą. Jos gali padėti pagerinti kepenų funkciją ir palaikyti detoksikaciją.

Artišokas: turtingas junginiais, kurie gali skatinti tulžies gamybą, kas vėliau padeda virškinimui ir kepenų funkcijai.

Burokėliai: turtingi betainu, kuris gali padėti apsaugoti kepenis nuo oksidacinio streso ir uždegimo.

Chlorela ir spirulina: šie vandens dumbliai yra turtingi chlorofilu ir antioksidantais, kurie gali palaikyti detoksikacijos procesus kepenyse.

Maistinga mityba, turtinga pilnaverčių grūdų: be konkrečių maisto papildų, mityba, turtinga vaisiais, daržovėmis, pilnaverčiais grūdais, liesais baltymais ir sveikais riebalais, gali suteikti reikiamų maistinių medžiagų optimaliam kepenų funkcionavimui. Taip pat svarbu vengti perteklinio alkoholio, perdirbtų maisto produktų ir pridėtinio cukraus, kas taip pat svarbu kepenų sveikatai.

Hidratacija: pakankamas skysčių suvartojimas yra svarbus kepenų funkcijai, nes vanduo padeda organizmui išskirti toksinus ir palaiko bendrą ląstelių funkciją, įskaitant kepenyse.

Reguliarus fizinis aktyvumas: reguliarus fizinis aktyvumas gali palaikyti kepenų sveikatą, gerinant kraujotaką, mažinant uždegimą ir padedant palaikyti sveiką svorį, kas svarbu prevencijai nuo  kepenų suriebėjimo. Nors kepenis palaikančius maisto produktus ir įpročius pridėjus į kasdienę rutiną, galima skatinti bendrą sveikatą ir gerovę, svarbu pasitarti su gydytoju prieš pradedant vartoti naujus maisto papildus ar darant svarbius mitybos pakeitimus, ypač jei turite jau esamų sveikatos problemų ar vartojate vaistus.

Be to, svarbu prisiminti, kad nors tam tikri maisto produktai ir maisto papildai gali palaikyti kepenų sveikatą, jie turėtų būti dalis bendro sveikatingumo plano ir neturėtų būti vienintelis būdas valyti kepenis.

Ciberžolė ir artišokas: kepenų sveikatos gynėjai

Ciberžolė (kurkuma)

Ciberžolė (kurkuma), ryškiai geltonas prieskonis, dažnai naudojamas Azijos virtuvėje ir tradicinėje medicinoje, žinoma dėl savo galingų priešuždegiminių ir antioksidacinių savybių.

Žemiau pateikiama keletas priežasčių, kodėl ji naudinga kepenų sveikatai:

Kurkumino kiekis:  bioaktyvios medžiagos, vadinamos kurkuminu, šaltinis, kuris atsakingas už daugelį šios medžiagos sveikatai naudingų savybių. Kurkuminas buvo išsamiai ištirtas dėl savo priešuždegiminio, antioksidacinio ir hepatoprotekcinio (kepenų apsauginio) poveikio.

Antioksidacinės savybės: veikia kaip galingas antioksidantas, surinkdamas laisvuosius radikalus ir neutralizuodamas oksidacinį stresą kepenyse. Oksidacinis stresas gali pažeisti kepenų ląsteles ir prisidėti prie kepenų ligų, tokių kaip suriebėjusios kepenys, hepatitas ir cirozė, vystymosi. Sumažindamas oksidacinį stresą kepenyse, kurkuminas padeda apsaugoti kepenų ląsteles nuo pažeidimų.

Priešuždegiminis poveikis: lėtinis uždegimas glaudžiai susijęs su kepenų ligomis, įskaitant nealkoholinę riebalų kepenų ligą (NARLK) ir alkoholinę kepenų ligą (ALK). Kurkuminas turi stiprias priešuždegimines savybes, slopinant uždegiminius procesus ir mažindamas uždegimą skatinančių citokinų gamybą. Sumažindamas uždegimą kepenyse, kurkuminas padeda užkirsti kelią audinių pažeidimui ir skatina kepenų ląstelių atsinaujinimą.

Tulžies gamybos stimuliacija: įrodyta, kad kurkuminas stimuliuoja tulžies gamybą kepenyse, kas padeda virškinimui ir riebalų įsisavinimui, taip pat palaiko bendrą kepenų funkciją ir detoksifikacijos procesus.

Apsauga nuo kepenų pažeidimų: tyrimai parodė, kad kurkuminas gali apsaugoti nuo įvairių kepenų pažeidimų, įskaitant toksinus, alkoholį ir tam tikrus vaistų sukeltus pažeidimus. Kurkuminas padeda sustiprinti kepenų ląstelių membranas, padidina detoksifikacijos fermentų aktyvumą kepenyse ir slopina hepatocitų aktyvavimą, kuris yra svarbus kepenų fibrozei.

Suriebėjusių kepenų prevencija: kurkumas ir kurkuminas parodė viltį NARLK (nealkoholinė riebalų kepenų liga) prevencijai ir valdymui, būklei, kurią apibūdina riebalų kaupimasis kepenyse. Kurkuminas padeda mažinti riebalų kaupimąsi kepenyse, pagerina insulino jautrumą ir palengvina NARLK sukelto uždegimo simptomus.

Kurkumino įtraukimas į savo mitybą, ar tai būtų prieskoniais gaminant maistą ar kurkumino turinčių maisto papildų vartojimas, gali būti naudingas būdas palaikyti kepenų sveikatą. Tačiau svarbu paminėti, kad kurkumino biologinis pasisavinimas yra santykinai mažas, todėl kurkumino vartojimas su juodu pipiru (kuris yra piperino, junginio, kuris padidina kurkumino įsisavinimą) arba naudojant geriau įsisavinamus formos maisto papildus gali padidinti jo efektyvumą. Nahrin savo maisto papildo kurkuminą naudoja ypatingai efektyvią, iki 40 kartų geriau įsisavinamą formą. Kaip visada, kepenų ligomis sergantys žmonės prieš pradėdami vartoti naujus maisto papildus ar atliekant svarbias dietos pakeitimus turėtų pasitarti su gydytoju.

EFSA (Europos Maisto Saugos Tarnybos) pareiškimai:

  • Padeda palaikyti kepenų sveikatą
  • Padeda palaikyti imuninės sistemos efektyvumą
  • Padeda palaikyti atsparumą alergijoms
  • Turi pastebimų antioksidacinių savybių
  • Palaiko kraujo gamybą ir kokybę
  • Palaiko širdies veiklą
  • Palaiko kraujotaką
  • Padeda palaikyti plaučių ir viršutinių kvėpavimo takų sveikatą
  • Palaiko nervų sistemos veiklą
  • Naudojamas virškinimo palengvinimui
  • Padeda palaikyti normalią kepenų funkciją
  • Padeda skatinti virškinimo trakto skysčių gamybą
  • Palaiko kepenų ir tulžies latakų veiklą
  • Padeda lengvinant virškinimą
  • Padeda palengvinti riebalų virškinimą
  • Padeda palaikyti virškinimą
  • Sumažina uždegimą
  • Sumažina raumenų ir sąnarių skausmą
  • Skatina gerą psichinį balansą
  • Sulaiko riebalų kaupimąsi ir palengvina jų kaupimąsi kepenyse

Artišokai

Artišokai yra labai naudingi kepenų sveikatai dėl kelių priežasčių:

Sekrecijos stimuliavimas: Artišokai turi junginių, tokių kaip cinarinas ir silymarinas, kurie rodo svarbiausio tulžies sekrecijos organo, kepenų, stimuliaciją. Tulžis vaidina svarbų vaidmenį virškinime, ypač riebalų skaidymo ir įsisavinimo procesuose. Padidėjusi tulžies gamyba gali pagerinti virškinimą ir pašalinti toksinus iš organizmo.

Antioksidacinės savybės: artišokai yra turtingi antioksidantais, įskaitant flavonoidus ir polifenolus, kurie padeda apsaugoti kepenų ląsteles nuo oksidacinio streso sukeltų pažeidimų. Oksidacinis stresas atsiranda, kai nėra balanso tarp laisvųjų radikalų gamybos ir organizmo gebėjimo juos neutralizuoti. Artišokų antioksidantai padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus, taip apsaugodami kepenų ląsteles nuo uždegimo ir pažeidimų.

Kepenų valymo palaikymas: kepenys yra pagrindinis organizmo organas, kuris pašalina toksinus, išskiria juos ir pašalina iš organizmo. Artišokai turi junginių, kurie palaiko kepenų valymo procesus, didindami fermentų aktyvumą, dalyvaujančių toksinų išskyrimo procese. Tai padeda kepenims efektyviai pašalinti toksinus ir atliekas iš organizmo.

Cholesterolio reguliavimas: artišokai turi junginių, tokių kaip cinarinas, kuris yra parodęs gerų rezultatų cholesterolio lygio mažinime. Aukštas cholesterolio lygis gali prisidėti prie riebalų kepenų ligos ir kitų kepenų ligų. Reguliuojant cholesterolio lygį, artišokai gali palaikyti bendrą kepenų sveikatą.

Priešuždegiminės savybės: lėtinis uždegimas yra dažnas kepenų ligų, tokių kaip hepatitas ir suriebėjusių kepenų, požymis. Artišokai turi priešuždegimines savybes dėl aukšto antioksidantų kiekio ir kitų bioaktyvių junginių. Mažinant uždegimą, artišokai padeda apsaugoti kepenų ląsteles ir palaiko bendrą kepenų funkciją.

EFSA (Europos Maisto Saugos Tarnybos) duomenys apie artišoką:

  • Palaiko kepenų ir širdies sveikatą
  • Palaiko virškinimą
  • Skatina virškinimo trakto normalų funkcionavimą
  • Mažina nepatogumus žarnyne (pilvo pūtimą, per didelį pilvo pojūtį, pykinimą)
  • Gali sumažinti kraujo lipidų (trigliceridų, cholesterolio ir kt.) lygį
  • Palaiko svorio mažinimą

Artišokų įtraukimas į mitybą, ar tai būtų virti, garinti arba kaip dalis patiekalo, gali būti puikus būdas palaikyti kepenų sveikatą. Kadangi artišokai mūsų regione nėra labai paplitę, patogu naudoti maisto papildus, kad galėtumėte mėgautis jų naudingomis savybėmis.

Nahrin gaminiuose naudojamas artišokas auga Vakarų Prancūzijoje. Tiekėjas turi ilgametę patirtį auginant artišoką ir turi GMP, ISO22000, HACCP, ECOCERT sertifikatus. Artišokai auga tiekėjo pagrindinio biuro aplinkoje, o iš jų gaunamas ekstraktas yra perdirbamas tą pačią dieną, kai jie yra nuskinti. Tai garantuoja aukščiausios kokybės gryną artišoko ekstraktą, kurį naudojame savo produktuose.

Kelionėje į Viduržemio jūros regioną pastebėsite, kad artišokas yra labai populiarus jų mityboje, ypač vakarienės metu, siekiant palaikyti virškinimą ir apsaugoti kepenis nuo vyno poveikio.

Tačiau svarbu prisiminti, kad nors artišokai gali būti naudingi, jie turėtų būti dalis subalansuotos dietos, kuri apima įvairius vaisius ir daržoves, pilno grūdo produktus ir baltymus, siekiant palaikyti bendrą sveikatą ir kepenų funkciją. Be to, esant esamoms kepenų ligoms, prieš svarbias mitybos pokyčius patartina pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistu ar gydytoju.

Santrauka

Kepenų sveikata yra svarbi bendros mūsų gerovės dalis. Džiaugiamės, kad yra būdų, kaip galime palaikyti kepenų sveikatą, įskaitant sveiką mitybą ir tam tikrus maisto papildus, tokius kaip ciberžolė ir artišokas. Jei norite pagerinti savo kepenų sveikatą, apsvarstykite šių maistinių medžiagų įtraukimą į savo kasdieninę mitybą.

Maisto papildai, kurie palaiko kepenų valymą

Artišokų ir ciberžolės naudos kepenims tyrimai (anglų k.):

Artišoko lapų ekstrakto nauda nealkoholinei kepenų steatozei : https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29520889/

Farmakologiniai tyrimai dėl artišoko lapų ekstrakto ir jo sveikatos savybių:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26310198/

Ciberžolės (kurkumino) teigiamas poveikis kepenų ciroze sergantiems pacientams, susijusiam gyvenimo kokybės pagerėjimui- atsitiktinis dvigubai aklo placebu kontroliuotas tyrimas: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32147077/