Imuninės sistemos stiprinimas maisto papildais ir naminėmis priemonėmis

Kai susergame peršalimu ar gripu, iš pradžių dažnai būname piktoki ir galvojame „kodėl dabar, iš visų laikų“. Bet nuoširdžiai, ar tam tikrai yra tinkamas laikas? Kaip iš tikrųjų veikia mūsų imuninė sistema ir ką galime padaryti, kad išgyventume peršalimo ir gripo sezoną?

Kai kurios išbandytos ir tikros gydymo (namų sąlygomis) priemonės žada greitai palengvinti simptomus. O naudodamiesi keliais patarimais ir gudrybėmis galite ilgainiui sustiprinti savo organizmo apsaugą bei imuninę sistemą.

Jūsų imuninę sistemą gali palaikyti kokybiški maisto papildai, tokie kaip mūsų vaisiniai Narosan multivitaminų preparatai, vitamino D3 kapsulės su kalciu, imbiero-kurkumos gėrimas be cukraus ar ciberžolės kapsulės. Plačiau apie šiuos maisto papildus rasite šiame straipsnyje.

Maisto papildai palaiko jūsų imuninę sistemą

Optimalus maistinių medžiagų gavimas yra labai svarbus stipriai imuninei sistemai. Deja, ne visada valgome subalansuotai. Europos gyventojams dažnai gresia vitamino D, omega-3 riebalų rūgščių, seleno ir cinko trūkumas. Ypač vyresnio amžiaus žmonėms. Tiksliniai maisto papildai čia gali būti prasmingi. Šias maistines medžiagas ir dozes ekspertai rekomenduoja kaip maisto papildus suaugusiems, kurie negali išlaikyti subalansuotos mitybos pagal maisto piramidę. Negalima viršyti šių sumų per dieną:

Veiklioji medžiaga / VitaminasRekomenduojamas suvartojimas*Veiksmingumas
Vitaminas D800 IU (20 mcg)Vitaminas D- saulės vitaminas, yra vitaminų žvaigždė. Vitaminas D padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą.
Vitaminas C95 - 110 mgVitaminas C yra universalus- padeda palaikyti normalią imuninės sistemos, psichinę ir nervų sistemos veiklą, padeda sumažinti nuovargį.
Selenas60 - 70 mgSelenas padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą.
Cinkas8 - 14 mgCinkas padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą, vaisingumą ir reprodukciją. Cinkas yra svarbus veganų mityboje.
Omega-3250 mg EPA und DHAEPA ir DHR = ilgos grandinės omega-3 riebalų rūgštys (eikozapentaeno rūgšties (EPA) ir dokozaheksaeno rūgšties (DHR) suma). DHR padeda palaikyti normalią smegenų veiklą ir regėjimą.

**DACH pamatinės vertės – Société Suisse de Nutrition SSN (sge-ssn.ch)

Kodėl mes sergame?

Ar liga (pvz. gripas, virusų ar bakterijų sukeltas peršalimas) prasideda ir kaip ji progresuoja, priklauso nuo mūsų imuninės sistemos veikimo. Jei mūsų gynyba stipri ir nepažeista, mes nepastebime užsikrėtimo. Tačiau jei organizmas nusilpęs ar sutrikęs, susergame, nes organizmas yra perpildytas ligos sukėlėjo arba negali pakankamai greitai su juo kovoti.

2 imuniteto sistemos

Nespecifinė imuninė apsauga

Iš esmės atsigręžia prieš viską, kas pripažįstama kaip „svetima kūnui“.

Specifinė imuninė apsauga

Susidaro po sąlyčio su konkrečiu patogenu. Susiformuoja atminties ląstelės ir antikūnai, kurie įgalina greitą ir kryptingą gynybos reakciją pakartotinai kontaktuojant su tuo pačiu patogenu. Tai ir yra priežastis, kodėl išgyvenę virusinę ligą negalime antrą kartą užsikrėsti tuo pačiu virusu. Žinoma, čia taip pat yra išimčių. Kita vertus, bakterijos elgiasi skirtingai ir mes galime vėl ir vėl užsikrėsti ta pačia bakterija.

Kuo skiriasi bakterijos ir virusai?

Bakterijos ir virusai

Bakterijos įsiskverbia į mūsų organizmą ir, kaip ir žmogaus ląstelės, gali savarankiškai daugintis per ląstelių dalijimąsi.

Kita vertus, virusai to nedaro. Virusai atakuoja mūsų ląsteles ir keičia ten esančią genetinę informaciją.

Kurie organai yra imuninės sistemos dalis?

  • Nosies ir gerklės gleivinė
  • Tonzilės
  • Limfmazgiai
  • Užkrūčio liauka
  • Blužnis
  • Žarnynas
  • Šlapimo pūslės ir lytinių organų gleivinė
  • Kaulų čiulpai
  • Oda

Kaip mūsų elgesys teigiamai veikia imuninę sistemą?

Savo individualiu gyvenimo būdu ir savo elgesiu mes darome tiesioginę įtaką imuninei sistemai. Šios prevencinės priemonės palaiko imuninę sistemą:


1. Pakankamai miego
Optimali miego trukmė suaugusiems nuo 26 iki 64 metų yra nuo 7 iki 9 valandų. Svarbų vaidmenį atlieka ne tik miego trukmė, bet ir jo kokybė. 4 patarimai ramiam miegui:

Miegamajame nėra televizoriaus, nešiojamojo kompiuterio ar mobiliojo telefono
Ekrano skleidžiamos mėlynos šviesos bangos slopina melatonino – miego hormono – išsiskyrimą. Šis hormonas reguliuoja pabudimo fazes žmogaus kūne ir vargina tamsoje.

Užblokuokite neigiamas mintis
Nesineškite problemų, rūpesčių ir neigiamų minčių į miegamąjį. Jei jums tai sunku, galite išbandyti autogeninę treniruotę 30 minučių prieš miegą.

Jokio alkoholio
Užmigti daug lengviau, tačiau antroje nakties pusėje esate daug labiau pabudę. Taip yra todėl, kad po kelių valandų organizme prasideda savotiška „alkoholio abstinencija“.

Gerai vėdinkite
5 minutės ventiliacijos, atvirų langų. Į miegamąjį atneša šviežio deguonies, todėl lengviau užmigti.

2. Pirties seansai
Reguliarūs pirties užsiėmimai yra prevencinių priemonių stresui mažinti dalis. Nes stresas padidina tikimybę susirgti. Didelė drėgmė (ypač garinėje pirtyje) drėkina mūsų gleivines. Tai ypač padeda plaučiams apsisaugoti nuo patogenų.

3. Grynas oras
Pasivaikščiojimai padeda numesti svorio ir pakelti nuotaiką, stiprina imuninę sistemą ir skatina kraujotaką. Be to, smegenys aprūpinamos deguonimi.

4. Subalansuota mityba ir skysčių gėrimas
Rekomenduojama per dieną išgerti 1-2 litrus nesaldžių gėrimų. Štai 3 patarimai jums: padėkite vandens ąsotį į sau matomą vietą ir vėl užpildykite, kai tik jis bus tuščias. Visada su savimi turėkite vandens kelyje. Jei reikia, nustatykite tam tikslui priminimus arba žadintuvą / laikmatį.

5. Pusiausvyra, pasitenkinimas, pozityvus požiūris į gyvenimą
Kiekvienas turi savo strategiją, kaip sumažinti stresą ir būti patenkintam bei laimingam. Štai keli mūsų patarimai: progresyvus raumenų atpalaidavimas, joga, užduočių atlikimas iš karto ir neatidėliojimas, atpalaiduojanti muzika, bent 1 teigiamo dalyko suvokimas kiekvieną dieną.

6. Reguliariai plaukite rankas
Dauguma infekcinių ligų perduodamos per rankas, todėl labai svarbu reguliariai plauti rankas, ypač grįžus namo po apsipirkimo. Taip siekiama apsaugoti save ir savo šeimą.

7. Reguliarūs fiziniai pratimai ar sportas
Bėgiojimas, vaikščiojimas, plaukimas. Pasivaikščiokite grynu oru, sportuokite. Tai išjudina jūsų kūną.

Maisto papildai iš Nahrin suteikia jums pakankamai būtinų vitaminų

Vitaminas D – stiprina imuninę sistemą
Kadangi vitamino D pasisavinimas per odą ir su maistu dažnai nėra pakankamas, esant vitamino D trūkumui ar padidėjus jo poreikiui, patartina vartoti maisto papildus. Poreikis yra ypač didelis tais mėnesiais, kai saulės yra mažai.

Vitaminas C – nepakeičiamas stipriai imuninei sistemai
Be kita ko, vitaminas C skatina baltųjų kraujo kūnelių susidarymą, prisiriša prie laisvųjų radikalų ir daro juos nekenksmingus bei regeneruoja kitus endogeninius antioksidantus. Dėl didelio suvartojimo, peršalus, vitamino C lygis smarkiai sumažėja. Jei norite papildyti vitamino C lygį, galite naudoti vadinamuosius maisto papildus.

Kaip palaikyti savo imuninę sistemą natūraliomis (namų gydymo) priemonėmis

Natūralus peršalimo ir gripo simptomų palengvinimas:

1. Svogūnų ir medaus gėrimas
Svogūnų sultys yra klasika tarp namų gydymo priemonių. Antibakterinis svogūnų poveikis kartu su medumi labai greitai malšina kosulį ir gerklės skausmą. Tačiau visa tai turi būti vartojama kelis kartus per dieną.

Pasigaminti taip: Svogūną nulupkite, supjaustykite mažais gabalėliais ir užpilkite skystu medumi (Manukos medus brangus, bet pasižymi ypač stipriu antibakteriniu poveikiu). Leiskite pastovėti mažiausiai 30 minučių, perkoškite ir išgerkite užpilą mažais gurkšneliais. Svarbu: leiskite jam veikti ir iškart po to nieko negerkite.

2. Šilta arbata
Gerklės skausmas: Saldymedžio šaknis = atsikosėjimą skatinanti, antibakterinė ir antivirusinė, ramunėlė = ramina sudirgusias gleivines ir kovoja su patogenais

Kosulys: Gysločiai, anyžiai ir čiobreliai = malšina sausą kosulį, atsikosėjimą, turi priešuždegiminį poveikį

Pykinimas: pipirmėčių, ramunėlių ar imbiero

3. Skalauti fiziologinį tirpalą
Valgomoji druska drėkina gleivines ir dezinfekuoja.

Fiziologinis tirpalas: 1/2 arbatinio šaukštelio druskos ištirpinkite 250 ml vandens, kas 2-3 valandas skalaukite (gargaliuuokite). Išspjaukite, neprarykite.

4. Bulvių arba varškės įvyniojimas (kaklo arba krūtinės)

Bulvių įvyniojimas: Nulupkite bulves, supjaustykite mažais gabalėliais ir virkite 20 minučių, kol suminkštės. Karštas bulves padėkite ant audinio (pvz. virtuvės ar lininio rankšluosčio) ir palikite kelias minutes atvėsti (nenudekite, jei turite tiesioginį fizinį kontaktą). Audinio galus uždėkite ant bulvių ir lengvai sutrinkite. Tada uždėkite ant krūtinės, jei kosėjate, arba ant kaklo, jei skauda gerklę, ir palikite, kol bulvės visiškai atvės.

Varškės plėvelė: Naudodami peilį maždaug ½ cm storio varškę paskleiskite ant virtuvinio ar lininio rankšluosčio. Sulenkite kraštus ir ant jų uždėkite antrą audinį. Uždėkite ant gydomos vietos (krūtinės ar kaklo) ir palikite apie 15-20 minučių. Tačiau vėliausiai, kai jis tampa kietas ir šiltas, apvyniojimą galima nuimti. Pakartokite 1-2 kartus per dieną. Abu įvyniojimai turi raminamąjį ir priešuždegiminį poveikį.

5. Kvėpavimas garais
Norėdami įkvėpti garų, sumaišykite puodą su 1 litru karšto vandens ir sauja džiovintų žolelių (pvz. nesmulkintų ramunėlių) ir leiskite šiek tiek atvėsti. Tada uždenkite galvą dideliu rankšluosčiu ar antklode ir atidarę burną įkvėpkite kylančius garus. Inhaliuoti rekomenduojama 1-3 kartus per dieną 5-20 minučių. Įkvėpus vaistažolių veikliosios medžiagos tiesiogiai patenka į viršutinius kvėpavimo takus ir ten gali veikti. Įkvėpus sudrėkinami kvėpavimo takai, tirštos gleivės/sekretas atsipalaiduoja ir gali nutekėti. Taip pat lengviau atsikosėti, turi priešuždegiminį ir dezinfekuojantį poveikį.

Ypač naudingos yra šios žolelės:
Viršutinių kvėpavimo takų ligos: raudonėlis, liepžiedžiai, čiobreliai
Atpalaiduoja: gebenės, ramunėlės, čiobreliai, eukaliptas, kalninė pušis
Priešuždegiminės: ramunėlės ir čiobreliai

Kasdienis inhaliacijų naudojimas atpalaiduoja ir išvalo nosies ertmes nuo kasdieninio streso, pvz. dulkių ir nešvarumų. Jis taip pat ypač populiarus norint išvalyti užsikimšusią nosį. Lengvai įtraukite inhaliaciją į savo kasdienę rytinę rutiną. Tai užtrunka daugiausia kelias minutes, bet turi didelį poveikį mūsų sveikatai ir gerovei. Ypač jei naudojama reguliariai. Vaistinėse galite gauti patarimų iš ekspertų ir nusipirkti jums tinkamą inhaliatorių.

6. Natūrali eterinių aliejų pagalba
Daugybė eterinių aliejų gali padėti išgydyti peršalimą. Jie yra antibakteriniai, antivirusiniai, atsikosėjimą skatinantys ir gali sustiprinti imuninę sistemą, naudojant, pvz., kvapiąsias lempas, ultragarsinius purkštuvus, vonios vandenį, inhaliacijas, masažo aliejus ar įvyniojimus.

Dėmesio: dideliais kiekiais, per dažnai naudojant, išsausėja gleivinės. Pirkdami pasiteiraukite apie tinkamą dozę, ypač naudojant tiesiai ant odos ir mažiems vaikams.

Eukaliptas: antiseptikas ir atsikosėjimą skatinantis
Čiobreliai: skatina kraujotaką, žadina apetitą, antireumatinis
Kalninė pušis: antiseptikas ir atsikosėjimą skatinantis
Kadagys: efektyvus oro valytojas (stiprus dezinfekuojantis poveikis), skatina medžiagų apykaitą, gydo šlapimo pūslę ir inkstus
Eglės spygliai: mažina stresą, nuovargį ir nervingumą
Pipirmėtė: malšina galvos ir kaklo skausmus, mažina spazmus ir analgetiką
Levandos: vidinė šiluma ir dvasinis stiprinimas, malšina skausmą ir įtampą, padeda nuo išsekimo
Šalavijas: padeda nuo gerklės, burnos, gerklų ir ryklės diskomforto.

Stiprinkite savo imuninę sistemą naudodami Nahrin maisto papildus

Jums gali patikti šie produktai: