Sultys, arbata ar puiki šildanti sriuba – net jei imbieras daugiausia naudojamas Tolimųjų Rytų patiekaluose su egzotiškais prieskoniais, dabar jis vis dažniau naudojamas ir mūsų kasdieniuose patiekaluose, kuriems suteikia pikantišką skonį. Imbieras taip pat labai populiarus kaip priemonė nuo peršalimo, virškinimo problemų ir rėmens.
Imbieras- jėgos šaknis
Imbieras – imbierinių šeimos augalų gentis, auganti tropikuose ir subtropikuose. Imbiero kilmės vieta nėra tiksliai žinoma, tačiau manoma, kad tai Indija. Imbiero šaknys, kurias randame parduotuvėse, daugiausia atkeliauja iš Kinijos.
Imbieras turi egzotišką/karštą aromatą ir yra toks pat populiarus prieskonis (šviežias ar džiovintas) kaip ir vaistas. Imbieras susideda iš daugiau nei 160 skirtingų ingredientų. Be kita ko, vitamino C, magnio, geležies, kalcio, kalio, natrio, fosforo ir įvairių eterinių aliejų bei aštrių medžiagų.
Kas daro imbierą aštrų?
Iki šiol imbiere buvo nustatytos 6 aštrios medžiagos, pavyzdžiui, gingeroliai, kurie dėl cheminių pokyčių džiovintame imbiere yra 3 kartus aštresni nei šviežiame imbiere (6-gingerolis tampa 6-šogaoliu). Kitos aštrios medžiagos yra, pavyzdžiui, zingiberenas ir zingiberolis.
8 teigiami imbiero poveikiai mūsų organizmui:
- stabdo virusų dauginimąsi – stiprina imuninę sistemą
- antibakterinis poveikis
- skatina kraujotaką ir cirkuliaciją
- skatina virškinimą
- priešuždegiminis, analgetikas
- padeda nuo rėmens, nes sumažina rūgšties perteklių skrandyje
- apsaugo nuo vėmimo ir pykinimo
- šildo šaltuoju metų laiku
Imbieras – pliusas mūsų sveikatai
Imbieras visada vaidino svarbų vaidmenį tradicinėje Ajurvedos medicinoje, kilusioje iš Indijos. Ajurveda bando išgydyti žmones holistine prasme. Ajurvedinio gydymo tikslas ir esmė – suaktyvinti organizmo savigydos galias.
Mūsų Ajurvediniai sveikatos patarimai su imbieru:
Skrandžio spazmai ir nevirškinimas
Sumaišykite 400 ml šilto ar karšto vandens + 1/3 šaukštelio druskos + 1 šaukšteliu džiovinto imbiero miltelių arba imbiero kurkumino gėrimo + 7 maltas juoduosius pipirus ir išgerkite.
Peršalimas, sloga, gerklės skausmas
Iš 2 šaukštų šviežiai tarkuoto imbiero išspauskite sultis ir sumaišykite su 2 šaukštais medaus ir lėtai suvartokite.
Virškinimo sutrikimas ar kosulys
Imbierą nulupkite, supjaustykite mažais kubeliais ir pasūdykite. Tada lėtai kramtykite ir nurykite.
Patarimai, kokį pirkti ir kaip laikyti imbierą
- rinkitės tvirtas imbiero šaknis su lygia, beveik šilkiniai blizgia odele
- laikyti uždarame plastikiniame inde šaldytuve (išlieka švieži 2-4 savaites)
- užšaldyti dalimis
Kasdieniam ir greitam naudojimui- Imbiero-ciberžolės geriamieji milteliai, arbata
Gėrimui puikų skonį suteikia imbieras, ciberžolė ir truputis citrinžolės. Maišymui skirti gėrimų milteliai yra be cukraus ir praturtinti vitaminu C. Ciberžolė ir imbieras turi daug teigiamų savybių, o juose esantis kurkuminas pasižymi dideliu biologiniu pasisavinimu*. Imbiero ciberžolės gėrimas yra nesaldintas, todėl jame nėra nei cukraus, nei saldiklių, todėl ypač tinka kalorijų ir sveikatos gurmanams. Gėrimas puikiai tinka kaip gaivus gėrimas arba kaip šildanti arbata vėsiomis dienomis.
(* – Ciberžolė, kurioje yra kurkumino, yra įterpta į Nahrin imbiero ciberžolės gėrimo gliukozės molekulių apvalkalą. Tai reiškia, kad organizmas ją gali geriau pasisavinti.)
Artišoko-imbiero kramtomos tabletės virškinimui, nuo pykinimo
Artišokas tradiciškai naudojamas virškinimui gerinti, taip pat gerina savijautą. Imbieras yra žinomas dėl savo naudingų savybių nuo pykinimo. Šios tabletės sujungia aukštos kokybės artišokų ir imbiero ekstraktą. Ją pagardina gaivinanti pipirmėtė ir cholinas. Cholinas padeda palaikyti normalią kepenų funkciją. Idealiai tinka pavalgius, pasijutus sotumui, sergant kelionių liga, tinka naudoti ir namuose, ir kelionėje.
Imbiero receptų idėjos
Imbieras gali būti naudojamas įvairiais būdais ir suteikti jūsų patiekalams reikiamo aštrumo. Turime jums keletą puikių receptų idėjų.
Imbiero-mango kokteilis (glotnutis)
Gaivus ir lengvas – imbierinis mango kokteilis greitai paruošiamas, gaivus ir sveikas.
Ingredientai:
- 1 prinokęs mangas
- 1 cm nuluptas imbieras
- 180g natūralaus jogurto
- 200 g vandens
- 20g citrinos sulčių
Paruošimas:
- Nulupkite ir supjaustykite mangą.
- Imbierą supjaustykite mažais gabalėliais.
- Visus ingredientus sutrinkite trintuvu, kol pasieksite norimą konsistenciją.
Patarimas: Veganiškam variantui natūralų jogurtą tiesiog pakeiskite 125 g tofu ir, jei reikia, įpilkite vandens.
Citrininis lašišos marinatas
Gaivus citrininis lašišos marinatas yra lengvai paruošiamas ir ypač skanus prie žuvies.
Receptas 4 asmenims.
Ingredientai:
- 1 citrina
- 1 cm nuluptas imbieras
- 1 valgomasis šaukštas medaus (alternatyva: ryžių sirupas)
- 2 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejus
- 10 ml žolelių kalnų druskos
- šiek ties pipirų
- 50g pjaustytų pistacijų
- 50g migdolų drožlių (jet turite)
- 800g lašišos filė
Paruošimas:
- 2 šaukštus citrinos sulčių, šiek tiek tarkuotos citrinos žievelės, smulkiai tarkuotą imbierą, medų, druską ir pipirus sumaišykite šaukštu arba nedidele šluotele.
- Lašišą sudėkite į pakankamai didelį troškinimo indą, aptepkite marinatu ir užpilkite likusią jo dalį. Tada ant lašišos paskirstykite pistacijas ir migdolų drožles ir šiek tiek prispauskite.
- Kepkite apie 20 minučių iki 220 °C įkaitintoje orkaitėje iki auksinės rudos spalvos.
Patarimas: Marinatą galite patobulinkite su čili ir (arba) kalendra. Prie lašišos labai tinka rizotas.
Imbieriniai sausainiai
Paprastas smulkių imbiero sausainių receptas.
Puikiai tinka Kalėdų sezonui.
Ingredientai:
- 250 g miltų
- 100 g cukraus
- 100 g sviesto
- 1 kiaušinis
- 10 ml kepimo milteliai
- 10 ml šviežio imbiero (arba 1 arbatinis šaukštelis imbiero ciberžolės gėrimo miltelių)
Paruošimas:
- Sumaišykite minkštą sviestą, cukrų, kiaušinį ir šviežiai tarkuotą imbierą.
- Tada suberkite miltus ir kepimo miltelius ir minkykite iki vientisos tešlos.
- Paimkite 1 šaukštą tešlos ir suformuokite rutulį. Tada rutuliukus paskleiskite ant kepimo skardos (išklotos kepimo popieriumi) ir šakute suspauskite rutuliukus į plokščią sausainį.
- Kepkite 180°C orkaitėje 20 minučių iki auksinės rudos spalvos.
- Iškepus leisti atvėsti ir laikyti sandariame inde.