Mūsų organizmui reikia reguliaraus ir pakankamo vitaminų kiekio, kad išliktų sveikas ir stiprus.
Daugiausia vitamino D gauname per saulės šviesą, kuri skatina vitamino D gamybą odoje. Vitamino D trūkumas labai dažnas tamsesniais, saulėtais mėnesiais.
Jei vitamino D kiekis per daug sumažėja, gali pasireikšti tokie simptomai kaip nuovargis ir raumenų silpnumas.
Vitaminas D
Vitaminas D yra riebaluose tirpus vitaminas, kuris nuo vandenyje tirpių vitaminų skiriasi tuo, kad organizmas gali jį kaupti kepenyse ir riebaliniame audinyje.
Jo pasisavinimas žymiai pagerėja vartojant kartu su maistiniais riebalais. Tačiau vitaminas D jautrus tiek deguoniui, tiek šviesai, todėl svarbu jį laikyti tinkamomis sąlygomis.
Skirtumas tarp vitamino D3 ir D2
Dvi pagrindinės vitamino D formos yra vitaminai D2 ir D3. Vitaminas D2, taip pat žinomas kaip ergokalciferolis, gaminamas, kai tam tikri grybai yra veikiami UV spindulių. Vitaminas D3, dar žinomas kaip cholekalciferolis, mūsų odoje gaminamas iš cholesterolio, veikiant saulės spinduliams. Palyginti su vitaminu D2, vitaminas D3 yra veiksmingesnis ir turi didesnį biologinį įsisavinimą- organizmas gali geriau jį pasisavinti ir panaudoti.
Vitaminas D maiste
- Vitaminas D3 – daugiausia gyvūninės kilmės produktuose (riebioje žuvyje, kiaušinio trynyje)
- Vitaminas D2 – daugiausia augaluose (pvz., grybuose, šitake ir portobello grybuose)
Kasdienės vitamino D normos rekomendacijos
Vitamino D poreikis priklauso nuo žmogaus amžiaus ir gali būti įvairus. Tai bendra informacija, tačiau kiekvienas turėtų pasitikrinti vitamino D kiekį kraujyje ir prireikus pasikonsultuoti su specialistu.
AMŽIAUS GRUPĖ | REKOMENDUOJAMAS VITAMINO D KIEKIS PARAI |
---|---|
kūdikiams pirmaisiais gyvenimo metais | 400 IU per dieną (10 µg per dieną) |
vaikai 2 ir 3 gyvenimo metais | 600 IU per dieną (15 µg per dieną) |
3-60 metų amžiaus žmonės, įskaitant nėščias ir žindančias moteris | 600 IU per dieną (15 µg per dieną) |
60 metų ir vyresni žmonės | 800 IU per dieną (20 µg per dieną) |
IU = tarptautiniai vienetai (international units). 1 µg = mikrogramas = 1/1000 miligramo. Šaltinis (vokiečių k.) : Swiss Society for Nutrition
Kam naudingas vitaminas D3?
- Skatina kalcio ir fosfato pasisavinimą žarnyne
- Palaiko kalcio ir fosfato nusėdimą kauluose
- Reguliuoja kalcio ir fosfatų apykaitą
- Būtinas sveikiems kaulams ir dantims formuotis
- Svarbus imuninės sistemos funkcionavimui
- Svarbus raumenų vystymęsi
Pakankamas vitamino D tiekimas
Pats organizmas gamina vitaminą D
Organizmas, veikiamas UV-B spinduliuotės, odoje gamina vitaminą D, kuris patenkina apie 80–90% mūsų kasdienių poreikių. Gali pakakti vos kelių minučių buvimo saulėje be apsaugos nuo saulės. Tačiau kremas nuo saulės su dideliu apsaugos nuo saulės faktoriumi (SPF) gali užkirsti kelią vitamino D sintezei arba ją sumažinti. Tačiau „saulės vitamino“ įsisavinimas priklauso nuo kelių veiksnių, įskaitant odos tipą, amžių ir saulės poveikio trukmę.
Vitamino D poreikis priklauso nuo odos tipo
Ar šviesi ar tamsi oda turi įtakos vitamino D gamybai? Taip. Kuo oda šviesesnė, tuo geriau ji gali panaudoti UV-B spinduliuotę vitamino D gamybai.
Vitamino D poreikis vyresnio amžiaus žmonėms
Pakankamas vitamino D vartojimas naudingas palaikant kaulų sveikatą bei gali stiprinti imuninę sistemą.
Vyresni žmonės dažnai valgo mažiau įvairų maistą ir mažiau laiko praleidžia lauke nei jaunesni. Todėl jie automatiškai turi didesnį vitamino D poreikį ir turėtų apsvarstyti galimybę vartoti papildus.
Patiko, vartosiu ir toliau! -Indrė B.
Labai geras derinys! – Anonimas
Kiek laiko turiu būti saulėje, kad gaučiau pakankamai vitamino D?
Kovas – spalis yra geriausias laikas natūraliai pasisavinti vitaminą D iš saulės. Vėlyvą rudenį, žiemą ir ankstyvą pavasarį saulė yra per silpna, kad oda gamintų pakankamai vitamino D.
Šveicarijos visuomenės sveikatos biuras (FOPH) parengė labai išsamų vadovą, kaip ilgai skirtingų odos tipų žmonės turėtų būti saulėje skirtingu metų laiku, kad gautų pakankamai vitamino D.
Pavyzdys: žmonėms, kurių oda yra vidutiniškai šviesi ir kurie paprastai yra jautrūs UV spinduliams, gegužės mėnesį patariama būti saulėje:
- ryte (nuo 9:00) 30 min
- 10 minučių vidurdienį (nuo 12:00) arba po pietų (nuo 15:00).
Patartina būti vertikalioje padėtyje ir leisti saulės šviesai apšviesti veidą, rankas ir plaštakas. Daugiau informacijos šia tema ir visą lentelę rasite BAG svetainėje (vokiečių k.).
Vitamino D suvartojimas su maistu
Vitaminą D galime pasisavinti ir iš maisto, bet tik nedideliais kiekiais – jis patenkina tik 10–20% mūsų kasdienių poreikių.
Maisto produktai, turintys daug vitamino D:
MAISTAS | VITAMINAS D (MG/100 G) |
---|---|
Žuvis | |
-balta žuvis | 22 |
-sardinės | 11 |
-otas | 9 |
-lašiša | 8,3 |
– plekšnė | 8 |
Mėsa | |
-aviena | 6 |
-veršiena | 5,4 |
Dažni vitamino D trūkumo simptomai
Dažniausios vitamino D trūkumo pasekmės yra šios:
- kalcio kiekio sumažėjimas kauluose
- bendras nuovargis ir raumenų silpnumas
- kaulų ir raumenų skausmas
- esant dideliam trūkumui: rachitas vaikams, osteomaliacija suaugusiems.
Didelis vitamino D trūkumas kūdikiams ir mažiems vaikams gali sukelti rachitą. Suaugusiesiems dėl to gali suminkštėti kaulai (osteomaliacija) arba trapūs kaulai (osteoporozė).
Per didelio vitamino D vartojimo pasekmės
Ilgalaikis labai didelių vitamino D dozių vartojimas gali sukelti per didelę kalcio koncentraciją kraujyje. Tai gali sukelti šiuos simptomus:
- širdies ritmo sutrikimai
- silpnumas
- nuovargis
- galvos skausmas.
Kodėl naudingos Nahrin vitamino D3 kapsulės?
Kadangi absorbcija per odą ir su maistu gali būti nepakankama, esant vitamino D trūkumui ar padidėjus jo poreikiui, rekomenduojama vartoti vitamino D3 papildus.
Nahrin Vitamin D3 kapsulės yra sukurtos ir gaminamos Šveicarijoje, naudojant aukštos kokybės žaliavas ir laikantis griežtų kokybės reikalavimų. Mūsų kapsulės aprūpina organizmą vertingu vitaminu D3, folio rūgštimi, kalciu ir dilgėlių ekstraktu.
- Silicis (randamas dilgėlėse) svarbus kaulų formavimuisi, pagreitina kaulų mineralizacijos procesą.
- Kalcis ir vitaminas D padeda palaikyti normalią raumenų funkciją ir normalią kaulų bei dantų būklę.
- Vitaminas D palaiko normalų kalcio pasisavinimą ir kartu su folio rūgštimi normalią imuninės sistemos veiklą.