Vitaminų ir mineralų trūkumas, kaip jį atpažinti?

Idealiu atveju visų reikalingų mineralinių medžiagų ir vitaminų žmogus turėtų gauti su maistu, tačiau mažėjant švaraus ir natūralaus maisto prieinamumui, juos pakeičiant gamykliniais pusgaminiais, kuriuose trūksta daugumos reikalingų mikroelementų, dažnai reikia vartoti papildus optimaliam kūno funkcionavimui.

Būtinų vitaminų ir mineralų trūkumas gali sukelti rimtų sveikatos problemų, todėl prieš vartodami bet kokį vaistą turėtumėte įsitikinti, kad jūsų organizmas yra tinkamai subalansuotas.

Jei organizmui stimuliuoti reikia maisto papildų, pasirūpinkite, kad vitaminai būtų kokybiški ir iš natūralių šaltinių, kartu su visais natūraliai gaunamais mikroelementais ir fermentais, kad būtų užtikrintas efektyvus vitaminų įsisavinimas ir maksimali nauda organizmui. Priešingu atveju papildas gali būti žalingas, o ne naudingas.

Susipažinkite su Nahrin siūlomais vitaminais ir mineralais.

Žemiau pateikiama trumpa įvairių būtinų vitaminų ir mineralų santrauka, jų vaidmuo užtikrinant optimalią sveikatą ir kaip atpažinti jų trūkumą.

VITAMINAI

VITAMINAS A

Multivitaminų sirupas “Narosan Apelsinas” plius magnio, 500ml
<em>Apelsinai vitaminas A<em>

Poveikis organizmui: būtinas vaiko augimui, sveikai odai, dantims, akims. Stiprina atsparumą infekcijoms, yra būtinas geram regėjimui. Būtinas sveikam vyrų ir moterų lytinių organų funkcionavimui ir svarbus vaisiaus vystymuisi. Be to, vitaminas A yra galingas antioksidantas arba laisvųjų radikalų naikintojas.

Vitamino A trūkumo simptomai: opos dantenose ir burnoje, prastas atsparumas ligoms, odos problemos, blogas matymas tamsoje, pleiskanos, trapūs nagai. Sausos akys ir gleivinės (akys, plaučiai, virškinimo traktas). Vitamino A trūkumas sukelia pleiskanų atsiradimą ir odos sausumą.

Vitaminas A maiste: kepenyse, sūryje, svieste, apelsinuose ir geltonuose vaisiuose bei daržovėse. Taip pat, špinatuose, brokoliuose ir kopūstuose. Vitamino A iš mitybos padauginti negalima, tačiau vartokite tik rekomenduojamą papildo kiekį.

VITAMINAS B1 (TIAMINAS)

Poveikis organizmui: būtinas augimui, visos nervų sistemos veiklai, efektyviam energijos išgavimui iš angliavandenių, būtinas optimaliai raumenų, širdies ir smegenų veiklai, normaliai skrandžio sulčių gamybai.

Vitamino B1 trūkumo simptomai: prasta atmintis, prasta dėmesio koncentracija, silpni raumenys, sumažėjęs protinis pajėgumas, nuovargis, apetito stoka, svorio kritimas, dirglumas, virškinimo trakto sutrikimai, anoreksija, neuritas. Sunkus vitamino B1 trūkumas gali sukelti daugybinį nervo uždegimą, širdies nepakankamumą ir edemą. Vaikams vitamino B1 trūkumas sukelia simptomus greičiau ir sukelia rimtesnių pasekmių, netgi sukelia širdies nepakankamumą.

Vitamino B1 maiste yra: sėklose, riešutuose, mielėse, kviečių gemaluose, avižiniuose dribsniuose, kiaulienoje, sveikuose makaronuose, topinambuose, duonoje, kepenyse, vištienos filė, nesmulkintuose ryžiuose, lašišoje, ankštinėse daržovėse.

VITAMINAS B2 (RIBOFLAVINAS)

Poveikis organizmui: didina energiją, padeda gamintis antikūniams. Veikia kraujodaros, kepenų regeneracijoje, palaiko širdies ir akių darbą. Riboflavinas reikalingas normaliam odos, plaukų ir nagų vystymuisi bei regėjimui palaikyti.

Vitamino B2 trūkumo simptomai: žaizdelės burnos kampučiuose, odos infekcijos, akies ragenos uždegimas, liežuvio uždegimas, silpnumas, depresija. Tačiau, kai organizme taip pat trūksta ir vitamino A, atsiranda liežuvio ir burnos gleivinės uždegimai, šviesios akys ir smėlio pojūtis akyse, odos uždegimas aplink nosį ir akis, egzema, plaukų slinkimas ir vaikų augimo sulėtėjimas.

Vitaminas B2 maiste: kepenyse, migdoluose, kiaušiniuose, sūryje, duonoje, špinatuose, brokoliuose. Maisto produktuose paprastai yra mažai vitamino B2, todėl norint pasiekti optimalų kiekį, dažnai reikia papildų.

VITAMINAS B5 (PANTOTĖS RŪGŠTIS)

Poveikis organizmui: padeda didinti energiją, užtikrina sveikus plaukus, būtinas lytinių hormonų gamybai, padeda pasisavinti baltymus, geležį ir kalcį. Didina organizmo atsparumą stresui, mažina toksinį antibiotikų poveikį, saugo nuo priešlaikinio senėjimo ir raukšlių.

Vitamino B5 trūkumo simptomai: dermatitas, viduriavimas. Išopėjimas ant liežuvio, ankstyva demencija.

Vitaminas B5 maiste: žmonėms šio vitamino paprastai netrūksta, nes jo pakanka įprastoje mityboje. Geri šaltiniai yra kepenys, riešutai, žuvis, ankštiniai augalai, grybai, kiaušiniai, paukštiena.

VITAMINAS B6

Paprika
<em>Paprika vitaminas B6<em>

Poveikis organizmui: padeda gaminti hemoglobiną ir antikūnius kraujyje. Padeda reguliuoti menstruacinį ciklą, metabolizuoja baltymus. Padeda gamintis bioaktyviems junginiams, įskaitant seratoniną, palaiko centrinę nervų sistemą, pasisavina vitaminą B12 ir magnį.

Vitamino B6 trūkumo simptomai: dermatitas, raumenų mėšlungis, nereguliarus mėnesinių ciklas.

Vitaminas B6 maiste: kepenyse, vištienoje, žuvyje, avokaduose, brokoliuose, paprikose, bananuose, kiaulienoje ir jautienoje. Vitamino B6 trūkumas būdingas kitiems B grupės vitaminams. Kadangi vitaminas B6 dalyvauja baltymų sintezėje, didėja fizinės veiklos pratimų ir raumenų augimo poreikis.

VITAMINAS B12

Poveikis organizmui: Stipriausias žinomas antianeminis agentas, būtinas hemoglobino gamybai, būtinas sveikų ląstelių dauginimuisi, angliavandenių tirpimui ir energijos atstatymui, palaiko sveiką reprodukcinių organų ir nervų sistemos veiklą.

Vitamino B12 trūkumo simptomai: nuovargis, opos liežuvyje, vidurių užkietėjimas. Nervų sistemos degeneracija stuburo nerve ir moterų nevaisingumas. Nervingumas, neuritas, atminties sutrikimas, menstruacijų sutrikimai, bendras silpnumas. Ilgalaikis trūkumas sukelia anemiją, sunkėja psichikos sutrikimai ir nervų pažeidimai.

Dėmesio! Vitamino B12 trūkumas gali ypač pasireikšti veganams, o tai gali sukelti rimtų sveikatos problemų. Todėl ypač veganams būtinai reikia vartoti vitaminą B12 kaip maisto papildą.

Vitaminas B12 maiste: kepenyse, jautienoje, paukštienoje, kiaušiniuose, žuvyje, sūryje, kiaulienoje, vištienoje, piene.

VITAMINAS C

Poveikis organizmui: skatina kaulų augimą, žaizdų gijimą, apsaugo nuo infekcijų, būtinas sveikai nervų sistemos ir smegenų veiklai. Būtinas sveikai odai, plaukams, dantims, kapiliarams, dantenoms. Skatina geležies pasisavinimą organizme ir hemoglobino gamybą su geležimi. Stiprina imuninę sistemą ir aktyviai dalyvauja hormonų gamyboje. Vitaminas C taip pat svarbus deginant riebalus, nes dalyvauja karnitino susidaryme. Kovoja su alergijomis ir aktyvina kenksmingų medžiagų išsiskyrimą iš kepenų. Jungiasi su sunkiaisiais metalais.

Vitamino C trūkumo simptomai: dantenų kraujavimas, lėtas žaizdų gijimas, depresija, sąnarių skausmas.

Vitamino C maiste yra: vaisiuose ir daržovėse, uogose, sultyse, šaltalankiuose, juoduosiuose serbentuose, paprikose, gervuogėse, braškėse, citrusiniuose vaisiuose. Rūkaliai ir nėščios moterys turi didesnį vitamino C poreikį nei kiti.

VITAMINAS D

Poveikis organizmui: būtinas kalcio ir fosforo įsisavinimui ir judėjimui organizme (užtikrina tvirtus kaulus), svarbus sveikai nervų sistemai, širdžiai, odai ir skydliaukei. Sumažina diabeto ir infekcijų riziką.

Vitamino D trūkumo simptomai: trapūs kaulai, nuovargis, depresija, galvos svaigimas, raumenų nuovargis ir silpni dantys.

Vitaminas D maiste: pagrindinis vitamino D šaltinis yra saulės šviesa. Lietuvos klimato sąlygomis beveik visiems žmonėms vitamino D trūksta dėl saulės trūkumo. Taip pat vitamino D gaunama iš gyvulinės kilmės maisto produktų, tokių kaip riebi žuvis, kiaušiniai ir kepenys. Paprasčiausias ir efektyviausias būdas – kokybišką vitaminą D vartoti kaip maisto papildą. Būtinai reikia laikytis rekomenduojamos paros normos!

VITAMINAS E

Poveikis organizmui: visų ląstelių membranų sudedamoji dalis, stabdo ląstelių senėjimą, palaiko žemą kraujospūdį, palaiko sveikus raumenis, mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Taip pat vadinamas jaunystės vitaminu. Būtinas imunitetui stiprinti, nes apsaugo raudonuosius ir baltuosius kraujo kūnelius.

Vitamino E trūkumo simptomai: dėl vitamino E trūkumo pablogėja spermos kokybė vyrams, o moterys turi problemų pastoti. Ilgą laiką mažas vitamino E kiekis organizme didina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, augliais. Sukelia anemiją. Be to, susilpnėja raumenys, gali būti pažeistos kepenys ir inkstai. Trūkstant vitamino E, susilpnėja ir raudonųjų kraujo kūnelių membranos, sutrumpėja jų gyvenimo trukmė.

Vitaminas E maiste: aliejuose, sėklose, migdoluose, riešutuose, duonoje, avokaduose, paprikose, kepenyse.

VITAMINAS F (PAGRINDINĖS OMEGA-3 IR OMEGA-6 RIEBALŲ RŪGŠTYS)

Poveikis organizmui: maitina odą, sąveikauja su vitaminu D. Jis yra gyvybiškai svarbus ląstelių membranų, nervų skaidulų, smegenų ląstelių komponentas ir palaiko reprodukcinių organų darbą.

Vitamino F simptomai arba nepakeičiamų omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių trūkumas: egzema, spuogai, viduriavimas, perteklinis svorio kritimas, pleiskanos, sausi nagai ir plaukai.

MINERALAI

Raskite savo organizmui reikalingus mineralus Nahrin el. parduotuvėje!

NATRIS

Poveikis organizmui: veikia kartu su kaliu, kad palaikytų vandens ir rūgštingumo pusiausvyrą organizme. Reguliuoja nervų ir raumenų veiklą.

Natrio trūkumo simptomai: Natrio trūkumas sukelia raumenų mėšlungį ir dehidrataciją. Kita vertus, dėl natrio pertekliaus organizme lieka skysčių perteklius, vargina inkstai ir padidėja kraujospūdis.

KALIS

Poveikis organizmui: veikia kartu su natriu. Absorbcija sumažėja dėl nesaikingo cukraus, alkoholio ir kavos vartojimo. Dalyvauja organizmo energijos gamyboje bei vandens ir elektrolitų balanse. Jis reikalingas baltymų biosintezei ir angliavandenių apykaitai. Kalis taip pat naudingas raumenų ir nervų ląstelių dirginimui.

Kalio trūkumo simptomai: silpni raumenys, lėtieji refleksai, vidurių užkietėjimas, psichikos dezorientacija, galvos skausmas, mažas cukraus kiekis kraujyje, inkstų, kraujotakos sutrikimai.

CHLORAS

Poveikis organizmui: veikia su natriu. Būtina palaikyti tinkamą chloro ir natrio balansą, o tai savo ruožtu palaiko tinkamą vandens ir rūgštingumo balansą organizme.

Chloro trūkumo simptomai: Chloro trūkumas sukelia raumenų mėšlungį ir dehidrataciją. Kita vertus, dėl chloro pertekliaus organizme lieka skysčių perteklius, vargina inkstai ir padidėja kraujospūdis.

MAGNIS

Poveikis organizmui: veikia su kalciu ir fosforu kaip vienu iš svarbių kaulų elementų. Palaiko kalcio balansą organizme, nervų sistemos veiklą. Prisideda prie geresnio fizinio darbo. Palaiko širdies darbą ir reguliuoja kraujotaką.

Magnio trūkumo simptomai: apatija, depresija, nervų sistemos sutrikimai, silpni raumenys. Raumenų mėšlungis, migrena, spengimas ausyse, sunkus klausos praradimas ar net širdies ritmo sutrikimai.

FOSFORAS

Poveikis organizmui: kartu su kalciu sudaro kalcio fosfatą, kuris yra pagrindinė kaulų ir dantų sudedamoji dalis.

Fosforo trūkumo simptomai: silpni raumenys, prasta dėmesio koncentracija.

KALCIS

Poveikis organizmui: veikia su magniu, fosforu ir vitaminu D, formuoja kaulus ir dantis. Svarbus nervų sistemos veiklai, aktyvina fermentus ir palaiko raumenis. Padeda kraujui krešėti. Reguliuoja kraujospūdį ir cholesterolio kiekį.

Kalcio trūkumo simptomai: raumenų mėšlungis, spazmai, nervų sistemos sutrikimai, stiprus nugaros skausmas, lengvas kaulų lūžis (osteoporozė).

Nahrin mineralus rasite čia.

Nahrin vitaminus rasite čia.