100 % natūralūs gydomieji eteriniai aliejai ir kaip juos naudoti

KAS YRA ETERINIAI ALIEJAI?

Eteriniai aliejai, kartais vadinami esencijomis, yra koncentruoti augalų kvapai.

Nematomus ir trumpalaikius augalų kvapus saugoti ir vertinti, šimtmečiais buvo didžiulis žmonijos troškimas. Kiek gražių prisiminimų susiję su kvapais! Esencijos turi gyvybingumo ir augalinės jėgos koncentruota forma. Kvapas randamas nedideliais aliejaus lašeliais augalo audiniuose arba ant jų. Kai kuriuose augaluose riebalines liaukas galima pastebėti akimis, pavyzdžiui, nulupus apelsiną ar jonažolės lapelį, prieš šviesą. Eteriniai aliejai vaidina svarbų vaidmenį augalų vystymuisi- jie kaupia energiją, neša informaciją, saugo nuo ligų, reguliuoja temperatūrą ir kt. Jei gėlė turi ypač daug esencijos, augalas privilios malonius vabzdžius arba atbaidys nemalonius – tuos, kurie ją suės, sunaikins. Šiandien šios žinios labai praverčia kontroliuojant vabzdžius: taip vabzdžiai pritraukiami, įviliojami.

Talpyklos, kuriose yra eterinių aliejų, visada turi būti tinkamai sandariai uždarytos, nes aliejai yra labai lakūs ir todėl greitai išgaruoja. Eteriniai aliejai taip pat labai jautrūs šviesai, todėl juos reikia laikyti rudos spalvos stikliniame inde, kuris nepraleidžia šviesos. Esencijos visą savo energiją išlaiko metus, o po to palaipsniui mažėja. Tačiau kai kurie aliejai, pavyzdžiui, jazminų, pačiulių, rožių, smilkalų ir raudonmedžio, bėgant metams tampa vis brandesni – kaip geras vynas. Eteriniai aliejai neigiamai reaguoja į labai aukštą temperatūrą ir visiškai netoleruoja žemesnės nei 0 laipsnių temperatūros. Citrusinių vaisių eteriniai aliejai yra ypač jautrūs karščiui, todėl juos reikia laikyti šaldytuve.

Eterinių aliejų tankis gali būti gana įvairus. Jie gali būti skysti (pavyzdžiui, levandos, citrinos ar mėtos) arba labai klampūs (pavyzdžiui, vetiverijos, mimozos). Įvairių esencijų spalvos taip pat gali būti gana skirtingos. Vieni skaidrūs ir spalvoti (pvz. levandos, geležies žolė), kiti tamsūs arba rudi (vetiverijos, pačiuliai). Įdomu, kad vokiškų ramunėlių ir geležies žolės eteriniai aliejai yra tamsiai mėlyni, o bergamotės – šviesiai žalios spalvos.

Esencijos negali būti maišomos su vandeniu, tačiau gali būti maišomos su riebiais aliejais, alkoholiu, muilu ir pusiau natūraliomis emulsijomis bei emulsifikatoriais, tokiais kaip pienas, grietinėlė, medus ar kiaušinio trynys. Dėl to jie naudojami skirtingai.

Eteriniai aliejai gaunami ne tik iš žiedų, bet ir iš medžio lapų, žievės, šaknų ar vaisių, t.y. iš visų augalo dalių.

KAIP GAUNAMI ETERINIAI ALIEJAI

Kaip galima atskirti kvapnius eterinių aliejų lašelius nuo kitų augalo dalių? Ši paslaptis buvo atrasta prieš 5000 metų, tačiau tuo tarpu kelis kartus buvo pamiršta, kad būtų atrasta iš naujo. Archeologai Mesopotamijoje aptiko spirito varyklą, kuriai, kaip manoma, yra apie 5000 metų. Eterinius aliejus naudojo ir egiptiečiai. Tai pasakytina apie fantastiškas mumijas, taip pat gydymo ir kosmetikos gaminius.

Romos imperijos pabaigoje reikalingos žinios buvo prarastos, ir tik 10 amžiuje jas atrado arabų gydytojai ir alchemikai.

Nuo tada distiliavimo technologija buvo tobulinama, o šiandien žinome, kad skirtingiems aliejams reikia skirtingo slėgio, temperatūros ir laiko. Jei eterinis aliejus pagamintas per karštas arba jei inde bus per didelis slėgis, aliejus bus kiekybiškesnis, tačiau jo kokybė suprastės. Aromaterapijoje naudojame visaverčius aliejus, t.y. juose turi būti visos sudedamosios dalys. Eteriniai aliejai yra sudėtingos medžiagos. Pavyzdys: levandų aliejus gali išgauti apie 160 ingredientų ir jų tikrai yra daugiau.

Siekiant išlaikyti esencijų grynumą, distiliavimas turi vykti lėtai, kad išgaruotų ir lakiosios medžiagos.

Kitas eterinių aliejų apdorojimo būdas – šaltasis spaudimas, kuris daugiausia naudojamas citrusiniams vaisiams.

NATŪRALŪS ETERINIAI ALIEJAI IR SINTETINIAI ALIEJAI

Jei norime esencijas naudoti sveikatai ir gerai savijautai, nereikėtų taupyti pinigų kokybei, nes tik tobulai grynas aliejus veikia maksimaliai. Daugelis brangių esencijų maišomos su pigiomis, pavyzdžiui, citrinžolė su citrinų esencija ir rozmarinų aliejus su kiparisų aliejumi. Labai svarbi ir botaninė augalų kilmė. Didelis skirtumas, ar augalas, pavyzdžiui, levandos, auga pats gamtoje, ar auginamas kur nors, kur naudojami pesticidai ir dirbtinės trąšos.

Kai kurios įmonės esencijas skiedžia migdolų aliejumi, vynuogių kauliukų aliejumi ar kitais augaliniais aliejais, tačiau pakuotė nurodo tik esenciją. Taip pat dažnai pridedama sintetinių ingredientų. Savaime suprantama, kad šie ingredientai drastiškai sumažina aliejaus kokybę ir efektyvumą.

Kalbant apie šį produktų segmentą, reikia pasakyti, kad gera kokybė turi savo kainą, tačiau tai yra kaina, kurią verta mokėti.

Sintetiniai aliejai – tai tik kvapieji aliejai, t.y., apie aromaterapiją čia jau nebegalime kalbėti. Eteriniai aliejai yra skirtingos kokybės. Kaip ir vynas, jie turi gerų ir blogų metų (orai, kita aplinkos įtaka ir pan.). Kvepalų atveju svarbūs dideli kiekiai – tiek patvariems, tiek pigiems kvapams.

Šiandien pasauliečiui beveik neįmanoma atskirti natūralaus aliejaus nuo sintetinio. Didelė tikrų eterinių aliejų kaina vis daugiau perpardavėjų verčia prekiauti sintetiniais aliejais.

Sintetiniai aliejai niekada nėra gryni. Juose visada yra nežinomų šalutinių produktų, kurių poveikis nebuvo nustatytas. Jie nėra gyvi, ir mes žinome, kad koncentruota ir gyvybinga grynų esencijų energija turi gydomąjį poveikį kūnui ir protui. Sintetiniai aliejai yra „negyvi“ produktai, kurių negalima naudoti nei gydymo tikslais, nei žmogaus organizmo atstatymui ir stiprinimui.

ETERINIŲ ALIEJŲ NAUDOJIMAS

Aromaterapinė lempa

Jos poveikį lemia formos, šviesos, spalvos ir kvapo derinys. Aromaterapinėje lempoje naudojamo eterinio aliejaus lašų skaičius priklauso nuo patalpos dydžio ir esencijos intensyvumo. Paprastai vienu metu vartojami 3-5 lašai. Kvapas kambaryje turi labai subtilų poveikį jame esančių žmonių nuotaikai.

Pradėkite nuo atskirų kvapų ar paruoštų mišinių ir stebėkite jų poveikį. Vėliau nesunku sukurti atskirus mišinius.

Apie atskirus aromaterapinius aliejus galite paskaityti kitame skyriuje, kur jie aprašomi po vieną.

Garai

Garai rekomenduojami gydant peršalimo ligas, tokias kaip kosulys ir gleivinės uždegimas, arba norint pasimėgauti garų vonele, naudoti garus veidui. Į didelį dubenį verdančio vandens įlašinkite apie 3-5 lašus (priklausomai nuo aliejaus stiprumo, pvz. čiobreliams nelašinkite daugiau nei 1-2 lašus). Ant galvos ir dubenėlio uždėkite didelį rankšluostį, kad negaruotų pro šalį, užmerkite akis ir įkvėpkite/ iškvėpkite kylančius kvapus 5 minutes. Jei peršalimas stiprus, garinkite 2-3 kartus per dieną.

Pirtis

Grynieji eteriniai aliejai kartu su sintetiniais aliejais gali detoksikuoti einant į pirtį. Įlašinkite apie 5 lašus eterinio aliejaus arba jo mišinio ir padėkite ant įkaitusių akmenų. Nepilkite aliejaus tiesiai ant įkaitusių akmenų. Eteriniai aliejai yra labai degūs. Ši aromaterapija labai maloni kvėpavimo takams, padeda pradėti toksinų šalinimo iš organizmo procesą, gerina organizmo apsaugą.

Kompresas

Karštas kompresas turi atpalaiduojantį poveikį. Be to, jis atveria poras, todėl eteriniai aliejai greičiau ir giliau įsigeria į odą. Maždaug 2 litrams karšto vandens reikia panaudoti apie 4-6 lašus aliejaus. Sumirkykite rankšluostį mišinyje, išgręžkite ir padėkite ant kūno vietų, kurias reikia prižiūrėti. Kompresą reikia nuimti, kai tik jo temperatūra nukrenta žemiau kūno temperatūros. Tai ideali procedūra prieš veido masažą. Tai teigiamai veikia stresą ir įtampą. Esant mažoms sutrūkinėjusioms venoms, negalima naudoti karštų kompresų.

Vonios

Pridėti vertingų kvapų į vonios vandenį tapo slaptu patarimu. Tai vienas efektyviausių aromaterapijos taikymo būdų, leidžiantis visam organizmui pasisavinti naudingas medžiagas. Maudytis vonioje naudinga ne tik kūnui, bet ir sielai – esencijos labai teigiamai veikia žmogaus psichiką.

Kadangi eteriniai aliejai nesimaišo su vandeniu, dauguma parduotuvėse parduodamų vonios aliejų yra sintetiniai emulsikliai, t.y. aliejus ir vandenį surišančios medžiagos. Tačiau yra ir natūralių emulsiklių, tokių kaip medus ir grietinėlė. Į juos galima įpilti grynų eterinių aliejų, po kurių jie puikiai susimaišo su vandeniu.

Aliejai kūnui ir veido priežiūrai, masažo aliejai

Kai kuriuos eterinius ir bazinius aliejus galima lengvai maišyti su atskirais veido procedūrų ir masažų aliejais. 2 šaukštai bazinio aliejaus ir keli lašai eterinio aliejaus ir specialus mišinys paruoštas. Eteriniai aliejai labai gerai maišosi su šiais baziniais aliejais (vadinamaisiais riebalais). Tam naudojami aliejai neturėtų būti rafinuoti ir gauti šalto spaudimo būdu. Tik tokiu būdu juose yra visos vertingos odą puoselėjančios gydomosios medžiagos. Augaliniuose aliejuose su nesočiosiomis riebalų rūgštimis yra ypač svarbių gydomųjų medžiagų ir vitaminų, kurie palaiko odos funkcijas, kvėpavimą, šviesos įsisavinimą ir termoreguliaciją. Jie padaro jūsų odą švelnią, elastingą. Mineralinės aliejai yra negyvi aliejai, pagaminti iš parafino aliejaus. Jie sunkiai įsigeria į odą, kemša poras, sulėtina odos vitaminų veikimą, taip pat gali sumažinti eterinių aliejų poveikį. Deja, jie dažnai naudojami kaip kūdikių aliejai. Tačiau žmogaus organizmas negali apdoroti mineralinių aliejų, todėl jie nusėda organizme.

Tinkami baziniai aliejai yra saldžiųjų migdolų aliejus, lazdyno riešutų aliejus, jojobos aliejus, kviečių gemalų aliejus, kokosų aliejus, jonažolių aliejus ir alyvuogių aliejus.

BENDROSIOS ETERINIŲ ALIEJŲ CHARAKTERISTIKOS

Per šimtmečius žmogus stengėsi išmokti aromatų paslapčių, atskirti aromatus nuo kvapiųjų augalų ir panaudoti juos savo naudai. Aromatus naudojame nuo vaikystės, darydami tai natūraliai, nereikalaujant ypatingų mokymų ar žinių. Česnako skiltelė, mėtų ar liepų žiedai, be jokių specialių nurodymų ar žinių. Česnako skiltelė, mėtų ar liepų žiedų arbata, nutarkuota citrinos žievelė, skalavimas šalaviju, puokštė šviežių rožių – aromatai yra neatsiejama mūsų gyvenimo dalis.

Bet… nupjautos rožės greitai nuvysta ir praranda savo savybes, jazminų žiedai nudžiūsta ir po sniegu neberasi mėtų lapelių… Taip žmonės išmoko rinkti augalų kvapus, kad jų nuostabios savybės būtų išsaugotos ilgai.

Eterinių aliejų pavidalu aromatai buvo itin koncentruoti, patogūs naudoti, o taip pat Europoje gyvenantiems žmonėms suteikė galimybę įvertinti arbatmedžio ar eukalipto aliejaus žavesį. Kvapiosios medžiagos, pagamintos į skysčius, vadinamos eteriniais (arba aromatiniais) aliejais. Moksliniu požiūriu aromatiniai aliejai – tai daugiakomponenčiai organiniai terpeno junginiai, alkoholiai ir aldehidai, ketonai ir kiti angliavandeniai, sukurti augalų, kuriuose yra eterinių aliejų.

Šiandien žinoma apie 200 skirtingų eterinių aliejų, kurie sumaniai naudojant pasižymi puikiomis gydomosiomis savybėmis ir neturi pašalinio poveikio. Eterinių aliejų cheminė sudėtis yra labai sudėtinga. Juose yra apie 120-500 įvairių organinių medžiagų. Dirbtinai ar chemiškai jų kopijuoti neįmanoma. Todėl sintetiniai aliejai neturi natūralių eterinių aliejų gydomųjų savybių.

ETERINIAI ALIEJAI:

  • skaidrūs, spalvoti arba šviesiai spalvoti skysčiai, turintys būdingą kvapą ir skonį
  • neriebūs, išgaruoja kambario temperatūroje, nepalieka riebių dėmių ant popieriaus lyginant su augaliniais aliejais: jei eterinis aliejus turi spalvą, galima pastebėti tik nedidelį spalvos pakitimą
  • yra lengvesni vandenyje ir praktiškai netirpsta vandenyje. Naudojant eterinius aliejus su vandeniu, reikalingas emulsiklis (pienas, grietinėlė, medus, jūros druska)
  • oksiduojasi veikiant šviesai ir deguoniui, todėl reikia specialių laikymo sąlygų
  • turi platų biologinio aktyvumo spektrą

NAHRIN 100% GRYNI IR NATŪRALŪS ETERINIAI ALIEJAI

Visus mūsų grynus ir natūralius eterinius aliejus galite rasti el. parduotuvėje čia.

Olio-Plus 33 + 7 žolelių aliejus – universalus aliejus gerai savijautai

33 geriausios kokybės natūralių, 100% eterinių aliejų kompleksas puikiai tinka kvėpavimo takams, sukuria bendrą geros savijautos jausmą.  Idealiai tinka naudoti aromaterapijai, pirtyje arba lašinant aliejų tiesiai ant pirties akmenų.

Visos žolelės yra visiškai natūralios, kokybiškos, atkeliaujančios iš geriausių auginimo vietų ir sudaro viena kitą palaikantį poveikį, kvapų puokštę.

33 grynų eterinių aliejų ir 7 žolelių mišinys atveria kvėpavimo takus, malšina skausmą, ramina, idealiai tinka pirties garams.

Olio-Plus 33-7 vaistažolių eterinių aliejų mišinys:

  • idealiai tinka naudoti pirtyje
  • atpalaiduojančio aromato
  • padeda palaikyti fizinę formą
  • gaivina ir vėsina vonios vandenį

Olio-Plus 33 + 7 aliejus tinka tiek naudoti vieną, tiek kompleksiškai. Unikali kompozicija sukuria geros savijautos jausmą, stabilizuoja fiziologinę ir emocinę kūno būseną.

Produktas yra koncentruotas ir turi būti naudojamas lašinant.

NAUDOJIMAS

  • Aromatinė terapija: Įlašinkite 3 lašus į aromatinės terapijos lempos vandenį
  • Masažas: įlašinkite 3–5 lašus į masažo aliejų
  • Pirtis: įlašinkite 3-5 lašus į pirties vandenį
  • Vonia: įlašinkite 10 lašų į vonios vandenį (reikia emulsiklio, pavyzdžiui, medaus, pieno ar voniai skirto ekstrakto)
  • Garų pirtis: įlašinkite 3-5 lašus į vandenį
  • Rankų ir kojų vonelė: įlašinkite 3 lašus į indą, pripildytą šilto arba šalto vandens
  • Karštas ar šaltas kompresas: įlašinkite 5 lašus aliejaus į 100 ml vandens; sudrėkinkite medvilninį audinį ir uždėkite jį ant reikiamos kūno vietos.
  • Kūno priežiūra: įlašinkite 1 lašą į truputį bazinio kremo, užtepkite ant gydomos vietos ir palikite, kad jis lengvai įsigertų.
  • Oro drėkintuvas: įlašinkite 3 lašus į oro drėkintuvo vandenį
  • Produktas yra labai koncentruotas, todėl naudokite jo tik po lašą. Nevartoti į vidų!

Veikliosios medžiagos: pipirmėčių aliejus, apelsinų aliejus, eukaliptų aliejus, levandų aliejus, kalninių pušų aliejus/eglių aliejus, citrinų aliejus, rozmarinų aliejus, krapų aliejus, ramunėlių aliejus, cinamono aliejus, kadagių aliejus, šalavijų aliejus, mandarinų aliejus čiobrelių aliejus, kmynų aliejus, bazilikų aliejus, pankolių aliejus, salierų aliejus, melisų aliejus, muskato aliejus, kardamono aliejus. (7 papildomi ekstraktai: mentolio ekstraktas, gencijonų šaknų ekstraktas, alavijo lapų ekstraktas, smėlinių medetkų ekstraktas, dygliuotųjų rudųjų ekstraktas, jonažolių ekstraktas).

Alpių aliejų purškiklis

Veiksmingas purškiklis kvėpavimo takams peršalus, gaiviam patalpų orui. Sudėtyje yra itin vertingų natūralių eterinių aliejų mišinys.

Jeigu jau susirgote peršalimo liga, rekomenduojame ir Nahrin čiobrelių kremą kvėpavimo takams, gerklei.

Alpių aliejų purškiklis, kvėpavimo takų ligų profilaktika
  • Maloniai kvepia, tinka purkšti patalynę ligų metu
  • Valo orą, neutralizuoja nemalonius kvapus
  • Idealiai tinka naudoti namuose / biure, taip pat purkšti ant šaliko ar apykaklės prieš einant į žmonių perpildytas vietas šaltuoju metų laiku
  • Pipirmėčių, rozmarinų ir eukaliptų eteriniai aliejai padeda sutelkti dėmesį, didina darbingumą

Susirgus rekomenduojame čiobrelių kremą ir eglių ūglių sirupą, kurie puikiai tinka gerklei, kvėpavimo takams ar esant kosuliui.

Sudėtis: pušų aliejus, eukaliptų aliejus, rozmarinų aliejus, laukinių mėtų aliejus, kamparas, pušų aliejus, mentolis, dobilų aliejus.

Arbatmedžio aliejus (100%)

Arbatmedžių aliejus su antiseptinėmis, raminamosiomis savybėmis

Arbatmedžio gydomosios savybės žinomos tūkstančius metų, o pritaikymo sritis labai plati. Arbatmedis pasižymi stipriomis antiseptinėmis, baktericidinėmis, priešgrybelinėmis, antivirusinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis, gydo žaizdas, ramina ir stimuliuoja imuninę sistemą. Jis yra būtinas gydant pjūvius, nudegimus ir užkrėstas žaizdas, helmintozę, spuogus, dantenų uždegimą ir kariesą.

Mūsų arbatmedžių aliejus yra ypač grynas, jame yra keturių skirtingų arbatmedžių rūšių, kurios visos viena kitą papildo.

Nahrin eteriniai aliejai visada yra aukščiausios kokybės, kontroliuojami, gaunami tik iš augalų, surinktų iš geriausių auginimo vietų, siekiant užtikrinti natūralų produktų veiksmingumą ir saugumą jūsų sveikatai ir grožiui!